Sos wykorzystywany do spaghetti bolognese powszechnie nazywany jest Ragu. Klasycznie przygotowany jest z mięsa, rosołu, wina, śmietany, pomidorów i innych warzyw. Figuruje jako podstawa włoskiej kuchni.
Idealna przekąska w włoskim stylu. Grzanka, pomidorki, ser. Małe, ale za to jakie sycące.
Klasycznie przygotowywane z surowego mięsa lub ryb. Najczęściej wołowiny, cielęciny, dziczyzny, łososia lub tuńczyka. Bardzo cienkie plasterki skrapla się sokiem z cytryny lub octem. Podawane jako przystawka. W naszym wydaniu zaprezentowane w wersji wege z burakiem. Można też dodać wędzonego twarogu, który idealnie będzie współgrał z burakami.
Makarony kojarzą się głównie z włochami. Podawane na różne sposoby, z różnorodnymi sosami pesto, a także z pomidorami. Przedstawiamy ekspresową zapiekankę z makaronem.
Dodatkowo:
Najczęściej podawane są we Włoszech jako pierwsze danie. Gnocchi przypominają nasze polskie kopytka i są bardzo podobne w przygotowaniu. Małe włoskie gnocchi różnią się kształtem i smakiem. Każdy region przygotowuje je w innej wersji. My prezentujemy dyniowe gnocchi.
Arancini to nadziewane i smażone kulki ryżowe w panierce. Mogą być przygotowywane z mięsem, sosem pomidorowym, mozzarellą, grochem i grzybami. Danie często podawane jest jako przekąska. To kultowa potrawa kuchni sycylijskiej.
Składniki na risotto:
Dodatkowo:
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie zalegających pomidorów. Między innymi można wykorzystać je do zrobienia klasyki gatunku, czyli sosu pomodoro. Więcej sposobów na wykorzystanie pomidorów znajdziesz tutaj.
Włoski klasyk wśród serów. Powstaje z mleka krowiego lub owczego. Można jeść go w wersji solo lub dodawać do potraw i deserów. Idealnie nadaje się do ravioli, serników, a także cannelloni.
Więcej informacji oraz sposobów wykorzystania znajdziesz tutaj.
Najpopularniejszy deser z całej włoskiej historii kulinariów. Do przygotowania potrzebna jest gęsta śmietanka, cukier, wanilia i żelatyna.
Włosi słyną z tart robionych na kruchym cieście. Klasycznie nazywana jest Crostatą. Zawsze w środku znajdziemy owoce. Przedstawiamy naszą unowocześnioną wersję tarty z wykorzystaniem bezy.
Skoro włochy to nie mogło zabraknąć tiramisu. Przepyszny klasyk z biszkoptami, kakaem, kawą i kremem z mascarpone.