Przepisy prosto ze słonecznych Włoch i ściągawka, jak wymawiać ich nazwy

Kuchnia włoska ma w naszym kraju wielu zwolenników. Świadczą o tym nie tylko liczne pizzerie, lecz także fakt, że włoskie przysmaki przyrządzamy chętnie w zaciszu własnych domów. Niestety, wymowa ich nazw nie zawsze należy do najłatwiejszych. Spieszymy z pomocą - oto przepisy na włoskie dania wraz ze ściągawką, jak wymawiać ich nazwy.

Ragu (wymawiamy tak, jak jest napisane)

Sos wykorzystywany do spaghetti bolognese powszechnie nazywany jest Ragu. Klasycznie przygotowany jest z mięsa, rosołu, wina, śmietany, pomidorów i innych warzyw. Figuruje jako podstawa włoskiej kuchni.

Sos bolognese - składniki:

  • po 200 g mięsa mielonego wołowego i wieprzowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Bruschetta to łatwe danie, które możesz podać zarówno jako przekąskę dla bliskich, jak również w roli przystawki podczas przyjęcia Bruschetta to łatwe danie, które możesz podać zarówno jako przekąskę dla bliskich, jak również w roli przystawki podczas przyjęcia Fot. Shutterstock

Bruschetta (wymawiamy "Brusketta")

Idealna przekąska w włoskim stylu. Grzanka, pomidorki, ser. Małe, ale za to jakie sycące.

Bruschetta - składniki:

  • pieczywo - może to być pokrojona bagietka, pszenna bułka lub jasny chleb (wybrany przez nas rodzaj pieczywa kroimy na kilka kromek)
  • oliwa (Oliwa Extra Vergine jak najlepszej jakości)
  • 1-2 duże pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz


Jak zrobić bruschettę - krok po kroku:

  1. Kromki chleba skrapiamy oliwą, tak by widoczny był na nich jej kolor.
  2. Wykładamy kromki na rozgrzaną patelnię lub wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. W obu przypadkach należy kontrolować czy nasze grzanki się nie przypalają. Powinny być lekko przypieczone i mieć rumiany kolor.
  3. Przygotowane w ten sposób grzanki nacieramy obranym ząbkiem czosnku.
  4. Przygotowujemy pomidory. Dokładnie je myjemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Pomidory mogą być uprzednio pozbawione skórki, ale możemy ją też zostawić.
  5. Do świeżych pomidorów w misce dodajemy drobno posiekany czosnek (może być również wyciśnięty przez praskę) i poszatkowane listki bazylii.
  6. Całość skraplamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie delikatnie i bardzo dokładnie mieszamy (najlepiej umytą w zimnej wodzie dłonią).
  7. Ciepłe grzanki wykładamy na talerz i dużą łyżką układamy na ich wierzchu pomidory z przyprawami.

Carpaccio (wymawiamy "Karpaczio")

Klasycznie przygotowywane z surowego mięsa lub ryb. Najczęściej wołowiny, cielęciny, dziczyzny, łososia lub tuńczyka. Bardzo cienkie plasterki skrapla się sokiem z cytryny lub octem. Podawane jako przystawka. W naszym wydaniu zaprezentowane w wersji wege z burakiem. Można też dodać wędzonego twarogu, który idealnie będzie współgrał z burakami.

Składniki na carpaccio z buraka:

  • 2 buraki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 garść pestek dyni
  • 1 garść rukoli

Składniki na vinegret:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Zapiekanka z makaronem Rigatoni (wymawiamy tak, jak jest napisane)

Makarony kojarzą się głównie z włochami. Podawane na różne sposoby, z różnorodnymi sosami pesto, a także z pomidorami. Przedstawiamy ekspresową zapiekankę z makaronem.

Składniki na zapiekankę makaronową:

  • 150 g makaronu rigatoni (grube, krótkie rurki)
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 200 g mozzarelli
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy
  • świeża bazylia

Dodatkowo:

  • 2 duże filiżanki

Gnocchi (wymawiamy "Niokki")

Najczęściej podawane są we Włoszech jako pierwsze danie. Gnocchi przypominają nasze polskie kopytka i są bardzo podobne w przygotowaniu. Małe włoskie gnocchi różnią się kształtem i smakiem. Każdy region przygotowuje je w innej wersji. My prezentujemy dyniowe gnocchi.

Składniki na dyniowe gnocchi:

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki tymianku
  • szczypta soli
  • oliwa

Włoskie arancini (wymawiamy "Aranczini")

Arancini to nadziewane i smażone kulki ryżowe w panierce. Mogą być przygotowywane z mięsem, sosem pomidorowym, mozzarellą, grochem i grzybami. Danie często podawane jest jako przekąska. To kultowa potrawa kuchni sycylijskiej.

Składniki:

Składniki na risotto:

  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 800 ml bulionu
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • + 1 jajko (do wymieszania ze schłodzonym risotto)

 
 Składniki na farsz mięsny:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (z puszki)
  • 1/2 szklanki krojonych pomidorów (z puszki)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do głębokiego smażenia
Sos pomidorowy Sos pomidorowy shutterstock

Pomodoro (wymawiamy tak jak czytamy)

Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie zalegających pomidorów. Między innymi można wykorzystać je do zrobienia klasyki gatunku, czyli sosu pomodoro. Więcej sposobów na wykorzystanie pomidorów znajdziesz tutaj.

Sos pomidorowy do wszystkiego - składniki:

  • pół kilograma pomidorów
  • jedna duża cebula
  • jeden duży ząbek czosnku
  • jeden liść laurowy
  • dwie łyżki oliwy
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta papryki chilli
  • jedna łyżka ulubionych suszonych ziół (lub garść posiekanych świeżych liści)

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory myjemy. Ich przeciwległe końce lekko nacinamy na kształt krzyżyka, po czym zanurzamy je we wrzątku. Po kilku chwilach wyciągamy z wody i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek siekamy niezbyt dokładnie, całość i tak zostanie zblendowana.
  3. W rondelku rozgrzewamy oliwę, po czym do środka wrzucamy cebulę. Gdy ta się zeszkli, dodajemy czosnek, chilli, liść laurowy i zioła. Całość mieszamy i przez chwilę smażymy.
  4. Następnie do naczynia przekładamy pomidory i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Wszystkie składniki łączymy i gotujemy pod przykryciem przez 15-20 minut.
  5. Po tym czasie wszystko blendujemy i dodajemy do wybranej potrawy. Jeśli przyrządziliście go sporo, można go też zawekować w słoikach albo zamrozić - najlepiej na płasko w woreczkach strunowych, aby nie zajmowały dużo miejsca.
  6. Gotowy, jeszcze gorący sos podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy tartym serem i świeżymi ziołami. Jeśli chcemy przygotować pizzę, warto sos lekko ostudzić. Świetnie sprawdzi się też na grzankach lub z gołąbkami.
Ser ricotta Ser ricotta shutterstock

Ser ricotta (wymawiamy "Rikotta")

Włoski klasyk wśród serów. Powstaje z mleka krowiego lub owczego. Można jeść go w wersji solo lub dodawać do potraw i deserów. Idealnie nadaje się do ravioli, serników, a także cannelloni.

Więcej informacji oraz sposobów wykorzystania znajdziesz tutaj.

Panna Cotta (wymawiamy "Panna Kotta")

Najpopularniejszy deser z całej włoskiej historii kulinariów. Do przygotowania potrzebna jest gęsta śmietanka, cukier, wanilia i żelatyna.

Składniki na panna cotte:

  • 250 ml słodkiej śmietanki (30-36 proc.),
  • 250 ml tłustego mleka,
  • 50 g cukru,
  • 1 laskę wanilii,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • świeże owoce do podania

Crostata cytrynowa (wymawiamy "Krostata")

Włosi słyną z tart robionych na kruchym cieście. Klasycznie nazywana jest Crostatą. Zawsze w środku znajdziemy owoce. Przedstawiamy naszą unowocześnioną wersję tarty z wykorzystaniem bezy.

Składniki na krem cytrynowy:

  • 125 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki skórki startej z cytryny
  • 70 g cukru
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Tiramisu (wymawiamy tak, jak jest napisane, dodatkowo kładąc akcent na ostatnią sylabę)

Skoro włochy to nie mogło zabraknąć tiramisu. Przepyszny klasyk z biszkoptami, kakaem, kawą i kremem z mascarpone.

Tiramisu z mascarpone - składniki:

  • 400 ml czarnej kawy espresso
  • 2 białka oraz 4 żółtka
  • cukier
  • 20 ml likieru migdałowego amaretto
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g tradycyjnych podłużnych biszkoptów
  • opcjonalnie kakao i cukier puder

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.