Lubisz kuchnię azjatycką? Przygotuj coś samodzielnie! Mamy kilka inspiracji

Jeżeli jedyny kontakt, jaki mieliście z kuchnią azjatycką, to zupki instant i smażony ryż z budki na rogu, czas to zmienić. Mamy dla was kilka przepisów na dania inspirowane Dalekim Wschodem. Są naprawdę proste w przygotowaniu. Potrzeba do nich zaledwie kilka typowo azjatyckich składników i są łatwo dostępne w Polsce.
Kurczak Generała Tso Kurczak Generała Tso fot. Haps

Kurczak Generała Tso

Składniki: 

Mięso:

  • 500 g udźców z kurczaka (bez kości) 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 4 łyżki oleju 
  • 3 cm świeżego imbiru 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 papryczka chilli 

Sos: 

  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka octu ryżowego 
  • 2 łyżki wody 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 

Dodatkowo: 

  • ryż 
  • szczypiorek 
  • sezam

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj. 
  2. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a czosnek i papryczkę chilli pokrój w plasterki. 
  3. Udźce z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej.
  4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso, aż zrumieni się ze wszystkich stron. Następnie dodaj czosnek, chilli oraz imbir i przesmaż przez minutę. Wlej sos i wymieszaj tak, aby dokładnie pokrył kawałki kurczaka. Smaż jeszcze 1-2 minuty, po czym zdejmij patelnię z ognia.
  5. Gotowego kurczaka podawaj z ryżem, posypanego szczypiorkiem i jasnym sezamem.

Zobacz ten przepis krok po kroku:

sajgonki sajgonki gazeta.tv

Sajgonki z grzybami

Składniki:

  • 20 arkuszy papieru ryżowego
  • 100 g makaronu ryżowego (cienkie nitki)
  • 15 g grzybów mun (krojonych)
  • 1 pęczek dymki
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 250 g boczniaków
  • 2 garści kapusty pekińskiej
  • 5 łyżek sosu sojowego 

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia
  • słodki sos chili

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ryżowy i grzyby mun przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron odcedź, przestudź i pokrój na mniejsze, około 4 centymetrowe kawałki. Przygotuj resztę składników. Dymkę i czosnek pokrój w plasterki, imbir drobno posiekaj, marchewkę pokrój w słupki, boczniaki w paski, a kapustę pekińską porwij na mniejsze kawałki.
  2. Na głębokiej patelni mocno rozgrzej 4 łyżki oleju. Wrzuć czosnek, imbir i dymkę podsmaż przez minutę. Dodaj marchewkę i smaż 2 minuty. Dodaj boczniaki i smaż, aż lekko się zrumienią. Dodaj kapustę pekińską i smaż około 2 minut, aż zwiędnie. Na koniec dodaj namoczone grzyby mun i makaron ryżowy, dopraw całość sosem sojowym i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się nim pokryją. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
  3. Płaty papieru ryżowego maczaj w wodzie i rozkładaj na desce (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Na każdy arkusz nałóż po łyżce farszu, złóż do środka boki i zwiń jak krokiety.
  4. Tak przygotowane sajgonki odłóż na co najmniej 10 minut, aby papier ryżowy wysechł. W szerokim garnku rozgrzej sporą ilość oleju. Sajgonki smaż przez około 3 minuty, obracając je kilkakrotnie w trakcie smażenia. Podawaj ze słodkim sosem chili.

Zobacz ten przepis krok po kroku:

Koreańskie przysmaki Inessy Kim Koreańskie przysmaki Inessy Kim fot. Jowita Romaniuk

Koreańskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami

Składniki (na ok. 6-8 porcji):
 
Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 190 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soku

Nadzienie:

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 300 g dużych obranych krewetek
  • 1 pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Rozpuść sól w wodzie. Do przesianej mąki wbij jajko, dodaj osoloną wodę, zagnieć gładkie ciasto. Włóż ciasto do woreczka foliowego, odłóż na 20-30 min, ponownie zagnieć.
  2. Nadzienie: Krewetki pokrój na kawałki, czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj. Dymkę pokrój na mniejsze kawałki.
  3. W misce wymieszaj mieloną łopatkę, krewetki, czosnek, imbir, dymkę, sól, pieprz, sos sojowy i olej sezamowy. Można dodać odrobinę wina ryżowego.
  4. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, rozwałkuj cienkie krążki o średnicy ok. 10 cm.
    Na środek każdego krążka nakładaj nadzienie i sklejaj pierożki.
  5. Gotuj małymi partiami przez 7-8 min.

Rady:

  • Można zrobić większą ilość pierożków i zamrozić.
  • Można też najpierw podsmażyć pierożki na cienkiej warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po czym wlać na patelnię odrobinę wody, przykryć i dusić przez ok. 5 min.

Zobacz ten przepis krok po kroku:

Takie pierożki możesz przygotować również z farszem z koreańskiej kiszonej kapusty na ostro - kimchi. Przepis znajdziesz tu: Koreańskie przysmaki Inessy Kim. Pierożki z wieprzowiną i krewetkami oraz pierożki z kimchi

makaron makaron gazeta.tv

Makaron po azjatycku

Składniki:

  • 250 g makaronu Chow Mein
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • niewielki kawałek kapusty pekińskiej
  • 2 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sos sojowy
  • olej

Składniki sosu:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki soku z limonki

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. W niewielkiej misce umieść wszystkie składniki sosu, porządnie je wymieszaj i odstaw.
  2. Przed smażeniem przygotuj pozostałe składniki. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, selera naciowego i marchewkę w słupki lub plastry, imbir drobno posiekaj, dymkę i czosnek pokrój w plasterki, a kapustę pekińską porwij na mniejsze kawałki.
  3. Porządnie rozgrzej dużą patelnię i wlej około 4 łyżki oleju. Dodaj pokrojony czosnek, imbir, dymkę oraz płatki chili i chwilę przesmaż. Dorzuć marchewkę, selera oraz kurczaka i smaż aż kurczak się zarumieni. Na tym etapie dopraw całość sosem sojowym, aby mięso nabrało smaku. Dodaj kapustę pekińską i przesmaż chwilę, aż delikatnie zwiędnie.
  4. Włóż na patelnię ugotowany makaron, zalej przygotowanym wcześniej sosem i mieszaj, aż sos dokładnie pokryje wszystkie składniki.
  5. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz ten przepis krok po kroku:

Zupa tajska będzie najlepiej smakowała z sokiem z limonki i świeżą kolendrą Zupa tajska będzie najlepiej smakowała z sokiem z limonki i świeżą kolendrą Fot. Shutterstock

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Składniki:

  • około 300 g piersi z kurczaka
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • puszka mleka kokosowego
  • olej roślinny
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku*
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • kilka pieczarek lub grzybów shiitake
  • starty kawałek imbiru (ok. 3 cm)*
  • odrobina trawy cytrynowej*
  • chilli, kurkuma
  • sól do smaku

* zamiast składników oznaczonych gwiazdką możesz użyć gotowej pasty curry (czerwonej, zielonej lub żółtej) - potrzebne będą 3-4 łyżeczki.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj pastę curry - imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez wyciskarkę, dodaj szczyptę trawy cytrynowej i chilli. Podsmaż na oleju.
  2. Pierś z kurczaka oczyść z kostek i błonek, następnie pokrój w paseczki. Pokrój również paprykę, marchewkę, pieczarki i cebulę. Jeśli używasz grzybów shiitake, zalej je ciepłą wodą i odstaw na chwilę, by rozmiękły. Potem wymieszaj z innymi warzywami. 
  3. Kurczaka i warzywa dodaj do przygotowanej pasty curry (lub do kupionej, jeśli taką dysponujesz), wymieszaj dobrze wszystkie składniki na patelni. Kurczaka, warzywa i pastę przełóż do garnka. Całość zalej bulionem. Dodaj sos sojowy i sos rybny, a także mleko kokosowe, kurkumę i odrobinę chilli.
  4. Gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu. Tajska zupa gotowa!
makaron z grzybami makaron z grzybami haps

Spaghetti z sosem sojowo-maślanym

Składniki:

  • 250 g spaghetti
  • 200 g grzybów (pieczarek i boczniaków)
  • 100 g  świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 50 g zimnego masła
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • garść drobno posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, zachowując odrobinę wody z gotowania do sosu.
  2. Podczas gdy makaron się gotuje, zrób sos. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, a czosnek na plasterki. Na odrobinie oleju podsmaż czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodaj grzyby.  Dopraw je delikatnie solą oraz pieprzem i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Następnie wlej na patelnię sos sojowy i dodaj pokrojone na kawałki zimne masło. Mieszaj, aż oba składniki dokładnie się połączą. Na koniec wrzuć świeży szpinak i smaż jeszcze około minuty, aż listki zwiędną.
  3. Wymieszaj spaghetti z sosem, dodając w razie potrzeby odrobinę wody z gotowania makaronu. Gotowe danie posyp po wierzchu szczypiorkiem.

Zobacz ten przepis krok po kroku:

haps haps haps

Kalafior po chińsku

Składniki:

  • różyczki z jednego kalafiora

Panierka:

  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek miodu
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • chili w proszku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wody

Sposób przygotowania:

  1. Różyczki kalafiora obtocz kolejno w mące, jajku, bułce tartej. Przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz 15 minut w 180 st. C.
  2. Do rondelka wlej sos sojowy i miód, zagotuj, dodaj posiekany czosnek, łyżeczkę chili w proszku. W szklance rozmieszaj wodę i mąkę ziemniaczaną, dodaj do gotującego się sosu i rozmieszaj.
  3. Częścią sosu zalej różyczki kalafiora i piecz je przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st.C. Podawaj je z tym samym sosem, oprószone sezamem i szczypiorkiem.

Zobacz ten przepis krok po kroku:

krokiety krokiety gazeta.tv

Japońskie krokiety korokke

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka szynki, pokrojonej w kawałki
  • 3/4 szklanki startego sera (może być mozzarella)
  • cebulka zielona (szczypior)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj w garnku wodę, dodaj ziemniaki, łyżeczkę soli i zamieszaj. Przykryj i gotuj przez 10-15 min, do momentu aż staną się miękkie. Osusz ziemniaki ręcznikiem papierowym następnie przerzuć do miski. Ugnieć na gładką masę. Dodaj szynkę, ser, cebulę, sól, pieprz i mleko. Wymieszaj całość.
  2. Uformuj z ziemniaków okrągłe placki. Przygotuj 3 miseczki z roztrzepanymi jajkami, mąką i bułką tartą. Obtocz placki najpierw w mące, potem w jajkach, a na końcu w bułce tartej.
  3. Rozgrzej olej do 180 stopni C. Smaż krokiety na głębokim oleju do momentu, aż staną się złoto brązowe, następnie wyciągnij i osusz na papierowym ręczniku. Podawaj z ulubionym sosem.

Zobacz ten przepis krok po kroku:

Więcej o:
Copyright © Agora SA