Lubisz kuchnię azjatycką? Przygotuj coś samodzielnie! Mamy kilka inspiracji

Kurczak Generała Tso
Składniki:
Mięso:
- 500 g udźców z kurczaka (bez kości)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Dodatkowo:
- ryż
- szczypiorek
- sezam
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.
- Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a czosnek i papryczkę chilli pokrój w plasterki.
- Udźce z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso, aż zrumieni się ze wszystkich stron. Następnie dodaj czosnek, chilli oraz imbir i przesmaż przez minutę. Wlej sos i wymieszaj tak, aby dokładnie pokrył kawałki kurczaka. Smaż jeszcze 1-2 minuty, po czym zdejmij patelnię z ognia.
- Gotowego kurczaka podawaj z ryżem, posypanego szczypiorkiem i jasnym sezamem.
Zobacz ten przepis krok po kroku:

Sajgonki z grzybami
Składniki:
- 20 arkuszy papieru ryżowego
- 100 g makaronu ryżowego (cienkie nitki)
- 15 g grzybów mun (krojonych)
- 1 pęczek dymki
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 250 g boczniaków
- 2 garści kapusty pekińskiej
- 5 łyżek sosu sojowego
Dodatkowo:
- olej do głębokiego smażenia
- słodki sos chili
Sposób przygotowania:
- Makaron ryżowy i grzyby mun przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron odcedź, przestudź i pokrój na mniejsze, około 4 centymetrowe kawałki. Przygotuj resztę składników. Dymkę i czosnek pokrój w plasterki, imbir drobno posiekaj, marchewkę pokrój w słupki, boczniaki w paski, a kapustę pekińską porwij na mniejsze kawałki.
- Na głębokiej patelni mocno rozgrzej 4 łyżki oleju. Wrzuć czosnek, imbir i dymkę podsmaż przez minutę. Dodaj marchewkę i smaż 2 minuty. Dodaj boczniaki i smaż, aż lekko się zrumienią. Dodaj kapustę pekińską i smaż około 2 minut, aż zwiędnie. Na koniec dodaj namoczone grzyby mun i makaron ryżowy, dopraw całość sosem sojowym i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się nim pokryją. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
- Płaty papieru ryżowego maczaj w wodzie i rozkładaj na desce (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Na każdy arkusz nałóż po łyżce farszu, złóż do środka boki i zwiń jak krokiety.
- Tak przygotowane sajgonki odłóż na co najmniej 10 minut, aby papier ryżowy wysechł. W szerokim garnku rozgrzej sporą ilość oleju. Sajgonki smaż przez około 3 minuty, obracając je kilkakrotnie w trakcie smażenia. Podawaj ze słodkim sosem chili.
Zobacz ten przepis krok po kroku:

Koreańskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami
Składniki (na ok. 6-8 porcji):
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 190 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soku
Nadzienie:
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 300 g dużych obranych krewetek
- 1 pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały kawałek imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
- Ciasto: Rozpuść sól w wodzie. Do przesianej mąki wbij jajko, dodaj osoloną wodę, zagnieć gładkie ciasto. Włóż ciasto do woreczka foliowego, odłóż na 20-30 min, ponownie zagnieć.
- Nadzienie: Krewetki pokrój na kawałki, czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj. Dymkę pokrój na mniejsze kawałki.
- W misce wymieszaj mieloną łopatkę, krewetki, czosnek, imbir, dymkę, sól, pieprz, sos sojowy i olej sezamowy. Można dodać odrobinę wina ryżowego.
- Ciasto podziel na mniejsze kawałki, rozwałkuj cienkie krążki o średnicy ok. 10 cm.
Na środek każdego krążka nakładaj nadzienie i sklejaj pierożki. - Gotuj małymi partiami przez 7-8 min.
Rady:
- Można zrobić większą ilość pierożków i zamrozić.
- Można też najpierw podsmażyć pierożki na cienkiej warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po czym wlać na patelnię odrobinę wody, przykryć i dusić przez ok. 5 min.
Zobacz ten przepis krok po kroku:
Takie pierożki możesz przygotować również z farszem z koreańskiej kiszonej kapusty na ostro - kimchi. Przepis znajdziesz tu: Koreańskie przysmaki Inessy Kim. Pierożki z wieprzowiną i krewetkami oraz pierożki z kimchi

Makaron po azjatycku
Składniki:
- 250 g makaronu Chow Mein
- 1 pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- niewielki kawałek kapusty pekińskiej
- 2 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- sos sojowy
- olej
Składniki sosu:
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki soku z limonki
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. W niewielkiej misce umieść wszystkie składniki sosu, porządnie je wymieszaj i odstaw.
- Przed smażeniem przygotuj pozostałe składniki. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, selera naciowego i marchewkę w słupki lub plastry, imbir drobno posiekaj, dymkę i czosnek pokrój w plasterki, a kapustę pekińską porwij na mniejsze kawałki.
- Porządnie rozgrzej dużą patelnię i wlej około 4 łyżki oleju. Dodaj pokrojony czosnek, imbir, dymkę oraz płatki chili i chwilę przesmaż. Dorzuć marchewkę, selera oraz kurczaka i smaż aż kurczak się zarumieni. Na tym etapie dopraw całość sosem sojowym, aby mięso nabrało smaku. Dodaj kapustę pekińską i przesmaż chwilę, aż delikatnie zwiędnie.
- Włóż na patelnię ugotowany makaron, zalej przygotowanym wcześniej sosem i mieszaj, aż sos dokładnie pokryje wszystkie składniki.
- Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz ten przepis krok po kroku:

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym
Składniki:
- około 300 g piersi z kurczaka
- 1,5 l bulionu drobiowego
- puszka mleka kokosowego
- olej roślinny
- 2 cebule dymki
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku*
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- kilka pieczarek lub grzybów shiitake
- starty kawałek imbiru (ok. 3 cm)*
- odrobina trawy cytrynowej*
- chilli, kurkuma
- sól do smaku
* zamiast składników oznaczonych gwiazdką możesz użyć gotowej pasty curry (czerwonej, zielonej lub żółtej) - potrzebne będą 3-4 łyżeczki.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj pastę curry - imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez wyciskarkę, dodaj szczyptę trawy cytrynowej i chilli. Podsmaż na oleju.
- Pierś z kurczaka oczyść z kostek i błonek, następnie pokrój w paseczki. Pokrój również paprykę, marchewkę, pieczarki i cebulę. Jeśli używasz grzybów shiitake, zalej je ciepłą wodą i odstaw na chwilę, by rozmiękły. Potem wymieszaj z innymi warzywami.
- Kurczaka i warzywa dodaj do przygotowanej pasty curry (lub do kupionej, jeśli taką dysponujesz), wymieszaj dobrze wszystkie składniki na patelni. Kurczaka, warzywa i pastę przełóż do garnka. Całość zalej bulionem. Dodaj sos sojowy i sos rybny, a także mleko kokosowe, kurkumę i odrobinę chilli.
- Gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu. Tajska zupa gotowa!

Spaghetti z sosem sojowo-maślanym
Składniki:
- 250 g spaghetti
- 200 g grzybów (pieczarek i boczniaków)
- 100 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 50 g zimnego masła
- 5 łyżek sosu sojowego
- garść drobno posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, zachowując odrobinę wody z gotowania do sosu.
- Podczas gdy makaron się gotuje, zrób sos. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, a czosnek na plasterki. Na odrobinie oleju podsmaż czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodaj grzyby. Dopraw je delikatnie solą oraz pieprzem i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Następnie wlej na patelnię sos sojowy i dodaj pokrojone na kawałki zimne masło. Mieszaj, aż oba składniki dokładnie się połączą. Na koniec wrzuć świeży szpinak i smaż jeszcze około minuty, aż listki zwiędną.
- Wymieszaj spaghetti z sosem, dodając w razie potrzeby odrobinę wody z gotowania makaronu. Gotowe danie posyp po wierzchu szczypiorkiem.
Zobacz ten przepis krok po kroku:

Kalafior po chińsku
Składniki:
- różyczki z jednego kalafiora
Panierka:
- mąka pszenna
- bułka tarta
- sól, pieprz
Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 6 łyżek miodu
- 2 posiekane ząbki czosnku
- chili w proszku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
Sposób przygotowania:
- Różyczki kalafiora obtocz kolejno w mące, jajku, bułce tartej. Przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz 15 minut w 180 st. C.
- Do rondelka wlej sos sojowy i miód, zagotuj, dodaj posiekany czosnek, łyżeczkę chili w proszku. W szklance rozmieszaj wodę i mąkę ziemniaczaną, dodaj do gotującego się sosu i rozmieszaj.
- Częścią sosu zalej różyczki kalafiora i piecz je przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st.C. Podawaj je z tym samym sosem, oprószone sezamem i szczypiorkiem.
Zobacz ten przepis krok po kroku:

Japońskie krokiety korokke
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
- 2 łyżeczki soli
- 1 szklanka szynki, pokrojonej w kawałki
- 3/4 szklanki startego sera (może być mozzarella)
- cebulka zielona (szczypior)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mleka
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Zagotuj w garnku wodę, dodaj ziemniaki, łyżeczkę soli i zamieszaj. Przykryj i gotuj przez 10-15 min, do momentu aż staną się miękkie. Osusz ziemniaki ręcznikiem papierowym następnie przerzuć do miski. Ugnieć na gładką masę. Dodaj szynkę, ser, cebulę, sól, pieprz i mleko. Wymieszaj całość.
- Uformuj z ziemniaków okrągłe placki. Przygotuj 3 miseczki z roztrzepanymi jajkami, mąką i bułką tartą. Obtocz placki najpierw w mące, potem w jajkach, a na końcu w bułce tartej.
- Rozgrzej olej do 180 stopni C. Smaż krokiety na głębokim oleju do momentu, aż staną się złoto brązowe, następnie wyciągnij i osusz na papierowym ręczniku. Podawaj z ulubionym sosem.
Zobacz ten przepis krok po kroku: