Jak wygląda udomowiony bakłażan, każdy wie. A ten nieudomowiony? No właśnie wizualnie bliżej mu do pomidora. Przodkowie bakłażana pochodzą z Afryki, jednak to w Azji warzywo to zostało udomowione i stopniowo zaczęło przybierać znany nam dziś kształt i kolor.
Jakieś podobieństwo między bananem ze sklepu a tym dzikim jest, mimo to różnice są raczej zauważalne. Dzisiejsze banany są mocno wydłużone i ze zdecydowanie mniejszymi ziarnami. Są też smaczniejsze i mają więcej składników odżywczych.
Przodkini kukurydzy, którą znamy dziś, to teosinte. Wygląda raczej jak trawa nieco zbliżona do zboża. Na zdjęciu po lewej (po prawej to kukurydza, zaś pośrodku hybryda obu gatunków). Pod względem genetycznym niewiele różni się od kukurydzy. Przez rolników uznawana jest za chwast, który zagraża plonom.
Czy zdarzyło się tam, że podczas spaceru skrajem lasu natrafiliście na płożącą roślinę, która przypomina ogórki w wersji kulek? Prawdopodobnie trafiliście na ich kuzynów. Kilka roślin, żyjących dziko faktycznie wygląda podobnie. To między innymi kolczurka klapowana czy cyklantera - chętnie sadzona w ogrodach jako roślina ozdobna.
Daleka kuzynka kapusty również wygląda zgoła... goło. Kapusta właściwa polna, kapusta polna czy brzoskiew to w zasadzie krzaczek złożony z łodyżek i garstki niewielkich (w porównaniu do kapusty) liści. Pochodzi najpewniej z Afryki Północnej.
Im więcej miąższy i mniej pestek, tym lepiej? A co powiecie na przodka arbuza, który proporcje ma zdecydowanie odmienne? My chyba jesteśmy za znaną nam wersją.
Obecnie w Polsce znane są i truskawki, i poziomki. Oba rodzaje owoców są podobne, nie powinno więc dziwić, że dzisiejsze truskawki powstały w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek - wirginijskiej i chilijskiej. Dzikie truskawki, czyli po prostu poziomki są zdecydowanie mniejsze od tych, które widujemy w sklepach. Mają też nieco inny smak.
Choć ziemniaki są pospolite w wielu krajach, tak naprawdę debata dotycząca ich pochodzenia skłania się w kierunku Peru. Właśnie to państwo uważa się za kolebkę ziemniaka. Dziś, w wyniku tysięcy lat uprawy - a tym samym krzyżowania gatunków i sztucznej selekcji - mamy ponad tysiąc odmian tego warzywa.