Mojito pochodzi ze słonecznej Kuby. To ten kraj uznaje się za stolicę rumu. Początki tego napoju mogą sięgać nawet XVI wieku, kiedy wymienia się ulubiony napój pewnego angielskiego korsarza, Kapitana Drake’a. Mojito składa się z prostych składników. To połączenie soku z limonek, cukru trzcinowego i mięty. Do tego dolewany zostaje rum. Całość jest podawana w wysokiej szklance typu long. Całości dopełnia kruszony lód, który przeważa w szklance. Zielonkawo cytrynowa barwa tego koktajlu niesie za sobą wyjątkowy smak i dużą dozę orzeźwienia.
Mojito to drink alkoholowy dlatego spożywać go powinny jedynie osoby pełnoletnie. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu - to świetna alternatywa na delikatny drink w letni dzień. Istnieje możliwość zrobienia mojito bezalkoholowego. Proces przyrządzenia drinka bez alkoholu jest taki sam z wyjątkiem dodawania rumu. Jeśli nie lubimy napojów z miąższem możemy sok z limonek wycisnąć do szklanki zamiast rozgniatać jej kawałków. Polecamy wam nasz przepis na wyśmienite mojito.
Zobacz również:
Koktajle owocowe - prawdziwe bomby witaminowe z poradnika "FitRewolucja w 4 krokach"
Czekoladki z miętą według Klaudii Halejcio
Bo Święta to nie tylko baby i pasztety - wódka sour z białkiem