Sorbety to lody zrobione z zamrożonych owoców i wody. Do ich przygotowania wystarczą ulubione owoce, woda, odrobina cukru lub miodu, zamrażalnik i odrobina cierpliwości. Takie lody są bardzo łatwe w przygotowaniu, a do tego nie zawierają żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Przygotowując domowe sorbety, sami możemy kontrolować skład naszych lodów, modyfikować ilość cukru i dowolnie mieszać smaki. Pomoc przy robieniu sorbetów będzie fajną zabawą dla najmłodszych miłośników lodów. To także sposób na ograniczenie sklepowych mrożonych deserów, co do których składów możemy mieć wątpliwości. Przy sorbetach domowej roboty musimy uważać już tylko na gardło!
Składniki:
- 0,5 kg ulubionych owoców (np. truskawek),
- 2 łyżki cukru lub płynnego miodu
Truskawki posyp cukrem lub polej miodem. Zblenduj je na gładką masę. Odstaw na pół godziny, by wydzielił się sok. Przetrzyj ją przez sitko, by usunąć nadmiar pestek. Następnie zmieszaj masę i wstaw do zamrażalnika na minimum 5 godzin. Wyjmuj ją co godzinę i blenduj, by uzyskać lepszą konsystencję – lody będą delikatniejsze. Wyjmij z zamrażalnika około 10 minut przed podaniem.
W wersji dietetycznej możesz oczywiście przygotować sorbet bez dodatku cukru. Możesz go także zastąpić ksylitolem, syropem klonowym lub syropem z agawy.
Zrobienie domowego sorbetu nie jest trudne, wymaga jednak sporo cierpliwości. Masz pełną dowolność w dobieraniu składników – wybierz te owoce, które lubisz najbardziej. Pamiętaj jednak, że jeśli zawierają one mniej wody, należy dolać jej trochę podczas blendowania. Gdy modyfikujesz ilość cukru, pamiętaj, że to właśnie od niego zależy czas mrożenia. Bardziej dosłodzony sorbet będzie mroził się dłużej. Dopasuj ilość cukru lub innej substancji słodzącej do stopnia kwaskowatości wybranego owocu i do własnego gustu. Ponadto niektóre owoce – jak na przykład truskawki, maliny czy winogrona – wymagają przetarcia przez sitko, by usunąć drobne pestki.
Przygotowując domowe sorbety możesz oczywiście łączyć ulubione owoce i tworzyć nowe smaki. Doskonałym dodatkiem do sorbetów są także likiery alkoholowe. Wzmocnią one smak owocowego deseru. Ciekawym rozwiązaniem jest także dodanie banana – ma on zupełnie inną konsystencję niż na przykład truskawki, wiśnie czy jabłko. Lody z dodatkiem banana są bardziej kremowe i przypominają trochę tradycyjne mleczne lody. Do przygotowania takich lodów wybierz dojrzałe, a nawet przejrzałe banany. Dobrą bazą do lodów będzie też awokado. Zarówno na jego bazie, jak i na bazie banana możesz zrobić na przykład pyszne wegańskie lody kakaowe.