Grube, dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe z dużą ilością dodatków, najczęściej pieczone na dużej blasze do ciasta... pamiętacie jeszcze domową pizzę, którą jadaliśmy 20 lat temu? Jeśli wydaje wam się, że takiemu wypiekowi daleko do włoskiej kuchni, to uda się nam was zaskoczyć. Sprawdźcie, czym jest sfincione i jak przygotować to danie.
Sfincione nazywana jest pizzą w stylu sycylijskim i przygotowuje się ją na grubym cieście. Jako nadzienie stosuje się głównie ser i pomidory, ale w oryginalnej wersji podawało się ją z owczym serem tuma, anchois, cebulą, serem pecorino z bułką tartą i oliwą.
Jakie jest pochodzenie pizzy sfincione? W 1650 roku książę Giuseppe Branciforte di Butera wycofał się z życia politycznego i wrócił na swoje posiadłości w Bagherii, zabierając ze sobą cały dwór. Kucharze księcia przygotowywali często danie według przepisu zakonnic z klasztoru w San Vito - właśnie pizzę sfincione. W oryginale podawało się ją z podrobami z drobiu, groszkiem i beszamelem, ale kucharze zaczęli wykorzystywać lokalnie wytwarzany ser i anchois. Po II wojnie światowej, gdy spadły ceny pomidorów i stały się one bardziej dostępne dla wszystkich, szybko stały się one kolejnym składnikiem pizzy popularnej na Sycylii.
Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie:
Przygotowujemy ciasto: Drożdże zalewamy ciepłą (ale nie gorącą!) wodą i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, by zaczęły lekko rosnąć. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy cukier, oliwę, drożdże z wodą i wszystko mieszamy (można to robić dłońmi lub mikserem ze specjalnym hakiem do wyrabiania ciasta). Ciasto wyrabiamy przez 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie umieszczamy je w naoliwionej misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny, aby wyrosło.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: Na patelni podsmażamy bułkę tartą (bez tłuszczu), aby lekko zbrązowiała. Przesypujemy ją do miseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek wyciskamy w wyciskarce i podsmażamy na odrobinie oliwy, aż się zeszklą. Dodajemy obrane pomidory i wszystko podgrzewamy, mieszając drewnianą łyżką. Doprawiamy oregano i solą do smaku. Zmniejszamy ogień i dusimy bez przykrycia przez pół godziny.
Przygotowujemy pizzę: Blachę skrapiamy sporą ilością oliwy. Następnie ciasto podsypujemy odrobiną mąki i zagniatamy, a potem rozciągamy na blasze. Odstawiamy na pół godziny, aby podrosło.
Jeśli używamy anchois, to rozkładamy je na cieście, a następnie rozprowadzamy na nim nadzienie pomidorowe. Po wierzchu rozsypujemy bułkę tartą i starty ser oraz trochę oregano. Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i pieczemy przez około 25-30 minut. Gorącą pizzę kroimy w prostokąty i podajemy.