Co na imprezę albo do filmu? Popcornowy kurczak to prawdziwy hit [PRZEPIS]

Szukacie pomysłu na smaczne przekąski na imprezę? A może zamierzacie włączyć film i w sumie zjedlibyście coś bardziej konkretnego niż chipsy? Ten przepis na popcornowego kurczaka na pewno wam się spodoba.

Chrupiące kawałki kurczaka to zawsze dobry pomysł na przekąskę. Podane z ulubionymi sosami, w dobrze doprawionej panierce sprawdzą się idealnie nie tylko na posiadówki w gronie najbliższych, lecz także po prostu do podjadania przy filmie albo meczu. Małe jak popcorn (stąd nazwa: popcorn chicken, czyli popcornowy kurczak), ale jak świetnie smakują! Sprawdźcie, jak je przygotować.

Popcornowy kurczak - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa z kurczaka (z piersi lub z udek),
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka soli + sól do oprószenia,
  • opcjonalnie: 1 łyżka ostrego sosu,
  • olej do smażenia.
Zobacz wideo Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze

Jak zrobić popcornowe kąski z kurczaka?

Kawałki kurczaka kroimy na kawałki o wielkości około dwa na dwa cm, umieszczamy je w dużej misce. Posypujemy mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą, mieszamy i odstawiamy.

W pierwszej misce łączymy składniki suche: mąkę pszenną, bułkę tartą, dwie łyżeczki soli, czosnek, cebulę, pieprz, wędzoną paprykę.

W drugiej misce rozkłócamy jajko i łączymy je z mlekiem, miodem i ostrym sosem. Do niej wrzucamy pokrojone wcześniej kawałki kurczaka, mieszamy, aby wszystkie były dobrze obtoczone.

W garnku rozgrzewamy olej. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w panierce i smażymy na złoto (po kilka-kilkanaście jednocześnie) na oleju. Potem odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Popcornowy kurczak doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, najlepiej podawać go z ulubionymi sosami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.