Chrupiące kawałki kurczaka to zawsze dobry pomysł na przekąskę. Podane z ulubionymi sosami, w dobrze doprawionej panierce sprawdzą się idealnie nie tylko na posiadówki w gronie najbliższych, lecz także po prostu do podjadania przy filmie albo meczu. Małe jak popcorn (stąd nazwa: popcorn chicken, czyli popcornowy kurczak), ale jak świetnie smakują! Sprawdźcie, jak je przygotować.
Składniki:
Kawałki kurczaka kroimy na kawałki o wielkości około dwa na dwa cm, umieszczamy je w dużej misce. Posypujemy mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą, mieszamy i odstawiamy.
W pierwszej misce łączymy składniki suche: mąkę pszenną, bułkę tartą, dwie łyżeczki soli, czosnek, cebulę, pieprz, wędzoną paprykę.
W drugiej misce rozkłócamy jajko i łączymy je z mlekiem, miodem i ostrym sosem. Do niej wrzucamy pokrojone wcześniej kawałki kurczaka, mieszamy, aby wszystkie były dobrze obtoczone.
W garnku rozgrzewamy olej. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w panierce i smażymy na złoto (po kilka-kilkanaście jednocześnie) na oleju. Potem odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Popcornowy kurczak doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, najlepiej podawać go z ulubionymi sosami.