Lubisz kalafiora? To też cię zainteresuje:
Przygotowanie zapiekanki warzywnej rozpoczynamy oczywiście od ugotowania makaronu. Nasz ulubiony makaron gotujemy dosłownie pięć minut w osolonej, wrzącej wodzie. Pamiętajmy, że wstawiamy zapiekankę z kalafiorem do piekarnika. W związku z tym makaron musi tylko lekko się podgotować. Upiecze się w dalszej części przygotowań piątkowego obiadu.
Jeśli korzystamy z mrożonych różyczek kalafiora, także wrzucamy je na gotującą się wodę. Też wystarczy podgotować je kilka minut. Jeśli korzystamy ze świeżego kalafiora, oddzielamy różyczki warzywa i dzielimy je na mniejsze części.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je obficie masłem. Wysypujemy na nie podgotowany i odcedzony makaron. Układamy na nim różyczki kalafiora. Zasypujemy znowu makaronem. Przygotowujemy sos. W garnku gotujemy mleko, dodajemy mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i połowę startego sera. Opcjonalnie możemy dodać także posiekaną natkę pietruszki. Polewamy zapiekankę warzywną sosem. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy w funkcji termoobiegu przez 15 minut. Po tym czasie wysuwamy naczynie z piekarnika i posypujemy zapiekankę z kalafiora pozostałym serem oraz posiekanymi drobno orzechami. Wstawiamy do piekarnika na kolejnych pięć minut. Gotowe!