Co na obiad w piątek? Poleca się zapiekanka warzywna. Jak ją zrobić? Ile piec? Podpowiadamy

Piątkowy obiad zawsze stanowi pewne wyzwanie. Po całym tygodniu jesteśmy już zmęczeni, szukamy czegoś, co przyrządzimy w kilkanaście minut. Na dodatek chcielibyśmy często zrezygnować z mięsa. Jak to wszystko połączyć? Co na obiad w piątek? Zapiekanka warzywna! Polecamy szczególnie zapiekankę z kalafiora.

Co na obiad w piątek? Zapiekanka warzywna

Zapiekanka z kalafiora. Składniki:

  • ulubiony makaron - do zapiekania szczególnie polecamy penne lub świderki,
  • 1/2 świeżego kalafiora lub opakowanie 500 g mrożonych różyczek kalafiora,
  • 2-3 łyżki masła
  • szklanka mleka,
  • 2 łyżki dowolnej mąki - może być pszenna, może być bezglutenowa, jeśli jesteś na diecie,
  • 150 g startego sera typu cheddar,
  • ulubione orzechy - włoskie, pini, nerkowce,
  • natka pietruszki.

Lubisz kalafiora? To też cię zainteresuje:

Zapiekanka z kalafiora. Przygotowanie:

Przygotowanie zapiekanki warzywnej rozpoczynamy oczywiście od ugotowania makaronu. Nasz ulubiony makaron gotujemy dosłownie pięć minut w osolonej, wrzącej wodzie. Pamiętajmy, że wstawiamy zapiekankę z kalafiorem do piekarnika. W związku z tym makaron musi tylko lekko się podgotować. Upiecze się w dalszej części przygotowań piątkowego obiadu.

Jeśli korzystamy z mrożonych różyczek kalafiora, także wrzucamy je na gotującą się wodę. Też wystarczy podgotować je kilka minut. Jeśli korzystamy ze świeżego kalafiora, oddzielamy różyczki warzywa i dzielimy je na mniejsze części.

Zobacz wideo

Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je obficie masłem. Wysypujemy na nie podgotowany i odcedzony makaron. Układamy na nim różyczki kalafiora. Zasypujemy znowu makaronem. Przygotowujemy sos. W garnku gotujemy mleko, dodajemy mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i połowę startego sera. Opcjonalnie możemy dodać także posiekaną natkę pietruszki. Polewamy zapiekankę warzywną sosem. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy w funkcji termoobiegu przez 15 minut. Po tym czasie wysuwamy naczynie z piekarnika i posypujemy zapiekankę z kalafiora pozostałym serem oraz posiekanymi drobno orzechami. Wstawiamy do piekarnika na kolejnych pięć minut. Gotowe!

Więcej o: