Sałatka szwajcarska - przepis na przystawkę idealną pod "sylwestrowego kielicha". Kilka prostych składników a smak nieziemski

Sałatka szwajcarska to bardzo łatwa i smaczna przystawka robiona z kilku prostych składników. To idealna propozycja na spotkania w gronie przyjaciół, a zbliżający się Sylwester jest świetnym momentem, by wypróbować nasz przepis. Chcesz, by twoja sałatka smakowała wybornie? Dodaj pęczek szczypiorku.

Więcej pomysłów na sylwestrowe przekąski znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Sałatka szwajcarska to królowa wielu imprez. Jest pyszna, szybka w przygotowaniu i dość treściwa, idealnie więc nadaje się jako przystawka do sylwestrowych drinków. Wypróbowany przepis na sałatkę szwajcarską jest banalny i większość składników masz u siebie w domu. Co jest takiego niezwykłego w tej sałatce? Zrób ją samodzielnie i się przekonaj, jaka jest smaczna. Zapraszamy do prostego przepisu.

Przekąski na sylwestra to obowiązkowy punkt w menu. Zdjęcie ilustracyjnePrzekąski na Sylwestra na zimno. 5 smacznych dań, których warto spróbować

Sałatka szwajcarska - przepis:

Składniki:

  • 300 g szynki (najlepiej konserwowej)
  • 200 g żółtego sera
  • 6-7 ogórków konserwowych
  • 4 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • majonez, musztarda
  • sól, pieprz, papryka słodka

Sałatka szwajcarska - sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ugotowania na twardo jajek. Gdy jajka się gotują, ser, szynkę i ogórki pokrój w cienkie paseczki o długości ok. 4 cm.
  2. Szczypiorek posiekaj, jajka pokrój w kostkę.
  3. Przygotowane składniki przełóż do miski, dodaj 3 łyżki majonezu i 2 łyżki musztardy. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą słodkiej papryki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 godziny do lodówki, by smaki się ze sobą połączyły.

Kluski śląskieKluski śląskie - przepis jest prosty, ale ważne są proporcje

Ta sałatka to idealny dodatek do wędlin, mięs na zimno i jako przystawka do sylwestrowych drinków. Zrób ją na noworoczne spotkanie ze znajomymi, każdy będzie chciał wziąć od ciebie przepis na sałatkę szwajcarską. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: