Kluski śląskie - przepis jest prosty, ale ważne są proporcje

Kluski śląskie to obiadowa klasyka. Te pyszne ziemniaczane kulki z dziurką są idealnym uzupełnieniem dań mięsnych, gulaszów i różnych sosów. Jak zrobić idealne kluski śląskie? Przepis jest banalny, ale uważaj na proporcje mąki do ziemniaków.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Kluski śląskie uwielbiamy chyba wszyscy. Te delikatne, pyszne okrągłe kluseczki świetnie smakują solo polane skwarkami lub jako ziemniaczany dodatek do obiadu. Żeby je zrobić potrzeba zaledwie trzech składników, jednak bardzo ważne są proporcje - iość mąki ziemniaczanej musi stanowić 1/4 ilości ziemniaków.

Kluski śląskie - przepis:

Składniki:

  • 0.5 kg ugotowanych ziemniaków
  • jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól 

Kluski śląskie - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
  2. Ziemniaki włóż do miski i uformuj z nich kulę. Podziel ją na 4 części i wyjmij ćwierć ziemniaków z kuli. W puste miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, żeby wypełniła przestrzeń po ziemniakach.
  3. Następnie wbij jajko, dołóż odłożoną wcześniej część ziemniaków i dodaj szczyptę soli. Zagnieć ciasto na gładką masę.
  4. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj dłońmi niewielkie kulki. W środku każdej z nich zrób palcem dziurkę.
  5. Kluski śląskie wrzucaj na osolony wrzątek, następnie delikatnie zmniejsz ogień i zamieszaj, by kluski nie przywarły do dna. Od momentu wypłynięcia, gotuj je jeszcze ok. 3 minut.

Tak przygotowane kluski śląskie to prawdziwa klasyka. Idealnie smakują z gulaszem lub sosem pieczarkowym.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA