Kluski śląskie - przepis jest prosty, ale ważne są proporcje
Kluski śląskie - przepis jest prosty, ale ważne są proporcje
REKLAMA
aszu
Kluski śląskie to obiadowa klasyka. Te pyszne ziemniaczane kulki z dziurką są idealnym uzupełnieniem dań mięsnych, gulaszów i różnych sosów. Jak zrobić idealne kluski śląskie? Przepis jest banalny, ale uważaj na proporcje mąki do ziemniaków.
3
Monika_1 /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
REKLAMA
Kluski śląskie uwielbiamy chyba wszyscy. Te delikatne, pyszne okrągłe kluseczki świetnie smakują solo polane skwarkami lub jako ziemniaczany dodatek do obiadu. Żeby je zrobić potrzeba zaledwie trzech składników, jednak bardzo ważne są proporcje - iość mąki ziemniaczanej musi stanowić 1/4 ilości ziemniaków.
Kluski śląskie - przepis:
Składniki:
0.5 kg ugotowanych ziemniaków
jajko
mąka ziemniaczana
sól
Kluski śląskie - sposób wykonania:
Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
Ziemniaki włóż do miski i uformuj z nich kulę. Podziel ją na 4 części i wyjmij ćwierć ziemniaków z kuli. W puste miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, żeby wypełniła przestrzeń po ziemniakach.
Następnie wbij jajko, dołóż odłożoną wcześniej część ziemniaków i dodaj szczyptę soli. Zagnieć ciasto na gładką masę.
Odrywaj po kawałku ciasta i formuj dłońmi niewielkie kulki. W środku każdej z nich zrób palcem dziurkę.
Kluski śląskie wrzucaj na osolony wrzątek, następnie delikatnie zmniejsz ogień i zamieszaj, by kluski nie przywarły do dna. Od momentu wypłynięcia, gotuj je jeszcze ok. 3 minut.
Tak przygotowane kluski śląskie to prawdziwa klasyka. Idealnie smakują z gulaszem lub sosem pieczarkowym.