Szybkie ciasto z mikrofalówki. Lista składników nie jest długa

Czy ciasto można upiec w kuchence mikrofalowej? Oczywiście. Mamy dziś dla was przepis na prostą i szybką w przygotowaniu przekąskę, która zaspokoi ochotę na łakocie. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto w mikrofali.

Więcej przepisów na słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej 

Po świąteczno-noworocznych przygotowaniach i wielogodzinnym pichceniu czas na proste przepisy. Wszystkim, którzy już zdążyli się stęsknić za domowymi słodkościami, polecamy dzisiaj przepis na szybkie ciasto z mikrofalówki. Nie da się? No to zobaczcie.

Zobacz wideo Ryż z mikrofali - bez garnka i bez pudła

Czekoladowe ciasto z mikrofalówki - przepis

Składniki (na dwie porcje):

  • cztery łyżki mąki pszennej,
  • cztery łyżki oleju,
  • trzy łyżki cukru,
  • trzy łyżki mleka,
  • jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka kakao,
  • łyżka gorącej wody.

Jak zrobić czekoladowe ciasto z mikrofalówki?

Do miseczki lub wysokiego kubka (musi to być naczynie odpowiednie do korzystania w mikrofalówce) wsypujemy kakao i wlewamy wodę, mieszamy. Wsypujemy także mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy jajko, mleko i olej. Wszystko mieszamy do dokładnego połączenia składników. 

Kuchenkę mikrofalową ustawiamy na moc 800W i pieczemy ciasto przez trzy minuty. Po tym, jak widocznie urośnie, obserwujemy je - można je wcześniej sprawdzić patyczkiem. Ciasto podajemy od razu, na ciepło lub na zimno.

Ciasto z mikrofalówki - wskazówki

  • Takie ciasto wyjdzie dość wilgotne, ale gdy będzie upieczone, na patyczku nie powinna zostać surowa masa.
  • Zamiast mąki można dodać niepełną łyżkę przyprawy do piernika lub pół łyżki kakao i pół łyżki przyprawy - otrzymamy wówczas pyszne ciasto piernikowe.
  • Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem lub z porcją ulubionego dżemu - najlepiej sprawdzi się wiśniowy, jagodowy albo z czarnej porzeczki.
Więcej o: