Zrobiłam w weekend chlebek bananowy i nie mogę przestać go jeść. Przygotowanie zajmuje 15 minut

Na zrobienie chlebka bananowego namówił mnie mąż. Kiedyś już go piekłam i miłe wspomnienie wróciło. Stwierdziłam, że dlaczego nie? W końcu ten deser robi się dość szybko, a potrzebowałam dokupić tylko trzy składniki. Przepis na chlebek bananowy jest naprawdę banalny.

Więcej przepisów na desery znajdziecie na stronie Gazeta.pl.

Przepis na chlebek bananowy to nie jest żadna filozofia. Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować tylko siedmiu bardzo podstawowych składników, a dodatkowo jedynie gorzką czekoladę. Ponadto samo przygotowanie ciasta (bez czasu pieczenia) zajmuje około 15 (a nawet i szybciej - zależy od tego, jak długo wam zejdzie z rozgniataniem bananów). Jeżeli więc macie ochotę na deser, a czasu jest mało lub po prostu nie chce wam się stać długo w kuchni, chlebek bananowy będzie super pomysłem.

Zobacz wideo

Przepis na chlebek bananowy

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • jajko
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • trochę mniej niż pół szklanki oleju rzepakowego
  • ok. 115 g drobnego cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • dodatkowo tabliczka gorzkiej czekolady

Przepis na chlebek bananowy. Sposób przygotowania:

Piekarnik ustawcie na 180 stopni Celsjusza, pieczenie góra-dół. Posiekajcie czekoladę na drobne kawałki i odłóżcie na bok.

Banany obierzcie ze skórki i rozgniećcie, a następnie przełóżcie do miski. Można też rozgniatać w misce, ale na płaskim podłożu jest łatwiej. Nie muszą być rozgniecione idealnie, kawałki bananów w cieście nie przeszkadzają w późniejszej konsumpcji. Dodajcie jajko i olej i dokładnie wymieszajcie wszystko razem. Następnie dosypcie cukru i znów wymieszajcie.

Do osobnej miski przesiejcie mąkę i wymieszajcie ją z proszkiem do pieczenia i sodą. Suche składniki dodajcie do mokrych i wymieszajcie drewnianą łyżką lub szpatułką do połączenia. Masa będzie dość gęsta. Do ciasta dosypcie posiekaną wcześniej czekoladę (można jej nie używać, jeśli nie lubicie). 

Masę przekładamy porcjami do keksówki (u mnie 30 cm x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na godzinę. Patyczkiem lub wykałaczką można sprawdzić, czy chlebek bananowy na pewno się upiekł.

Ciasto wyszło mięciutkie w środku. Lepiej odczekać z krojeniem, żeby chlebek ostygł (choć trudno się oprzeć), bo kawałki mogą się rozpaść. Ja tak bardzo chciałam go spróbować, że zapomniałam zrobić zdjęcia, gdy był jeszcze w całości ;)

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA