Kiedy jest Dzień Pizzy? Z tej okazji warto ją przygotować. Wszystkie składniki pewnie masz w domu

Światowy Dzień Pizzy obchodzony jest w wielu krajach na początku lutego. Święto to najlepiej jest uczcić pyszną pizzą. Oto przepis na domowe danie, które zachwyci wiele osób.

Więcej ciekawych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Zobacz wideo Pizza Bianca - przepis:

Swoje początki pizza ma w starożytnej Grecji. W tamtych czasach delektowano się płaskimi plackami z oliwą, czosnkiem i ziołami. Obecnie uważa się, że placki "plangutos" dały początek popularnemu obecnie na całym świecie daniu. 

Światowy Dzień Pizzy 2022

Światowy Dzień Pizzy to święto obchodzone w wielu krajach. Od lat cieszy się popularnością także w Polsce. Międzynarodowy Dzień Pizzy 2022 wypada w środę 9 lutego. Warto więc uczcić go wraz z przyjaciółmi bądź członkami rodziny. A że domowa pizza smakuje najlepiej, możecie przygotować ją samodzielnie.

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2022 - przepis na domową pizzę

Przekazujemy prosty przepis na domową pizzę autorstwa Tomka Woźniaka, który ukazał się na łamach "Magazynu Kuchnia". Oto składniki potrzebne na cztery porcje dania. 

CIASTO

  • Mąka pszenna - 1/2 kg
  • Drożdże suszone - saszetka (7 g)
  • Sól - łyżeczka
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Woda - 1.5 szklanki (300 ml) o temperaturze pokojowej

SOS POMIDOROWY

  • Oliwa - odrobina
  • Przecier pomidorowy - opakowanie
  • Oregano świeże - kilka gałązek
  • Czosnek - ząbek
  • Sól - do smaku
  • Pieprz czarny mielony - do smaku

DODATKI

  • Mozzarella - do dekoracji
  • Bazylia - do dekoracji
  • Salami - do dekoracji
  • Gorgonzola - do dekoracji
  • Rukola - do dekoracji

Światowy dzień pizzy 2022 - przepis na pizzę krok po kroku

Zagniatamy ciasto z podanych składników. Kiedy będzie zwarte, formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie:

  • Dzielimy ciasto na trzy porcje, z każdej robimy kulę i odstawiamy na 15 minut.
  • Rozwałkowujemy porcje na cienkie placki.
  • Robimy sos. Szklimy na oliwie posiekany czosnek. Wlewamy przecier, zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia.
  • Dodajemy listki oregano, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 minut.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Każdy placek ciasta smarujemy sosem i układamy na nim ulubione składniki, np. mozzarellę i listki bazylii, albo salami, kawałki gorgonzoli (pod sam koniec pieczenia) i rukolę (po upieczeniu).
  • Pieczemy 8-12 minut w 250-280 st. C. 

Może cię także zainteresować:

Pizza z patelni Pizza z patelni, czyli prostsza wersja włoskiego przysmaku. Ciasto jest fenomenalne

Więcej o: