Więcej ciekawych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl
Zobacz wideo
Pizza Bianca - przepis:
Swoje początki pizza ma w starożytnej Grecji. W tamtych czasach delektowano się płaskimi plackami z oliwą, czosnkiem i ziołami. Obecnie uważa się, że placki "plangutos" dały początek popularnemu obecnie na całym świecie daniu.
Światowy Dzień Pizzy 2022
Światowy Dzień Pizzy to święto obchodzone w wielu krajach. Od lat cieszy się popularnością także w Polsce. Międzynarodowy Dzień Pizzy 2022 wypada w środę 9 lutego. Warto więc uczcić go wraz z przyjaciółmi bądź członkami rodziny. A że domowa pizza smakuje najlepiej, możecie przygotować ją samodzielnie.
Międzynarodowy Dzień Pizzy 2022 - przepis na domową pizzę
Przekazujemy prosty przepis na domową pizzę autorstwa Tomka Woźniaka, który ukazał się na łamach "Magazynu Kuchnia". Oto składniki potrzebne na cztery porcje dania.
CIASTO
- Mąka pszenna - 1/2 kg
- Drożdże suszone - saszetka (7 g)
- Sól - łyżeczka
- Oliwa - 2 łyżki
- Woda - 1.5 szklanki (300 ml) o temperaturze pokojowej
SOS POMIDOROWY
- Oliwa - odrobina
- Przecier pomidorowy - opakowanie
- Oregano świeże - kilka gałązek
- Czosnek - ząbek
- Sól - do smaku
- Pieprz czarny mielony - do smaku
DODATKI
- Mozzarella - do dekoracji
- Bazylia - do dekoracji
- Salami - do dekoracji
- Gorgonzola - do dekoracji
- Rukola - do dekoracji
Światowy dzień pizzy 2022 - przepis na pizzę krok po kroku
Zagniatamy ciasto z podanych składników. Kiedy będzie zwarte, formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie:
- Dzielimy ciasto na trzy porcje, z każdej robimy kulę i odstawiamy na 15 minut.
- Rozwałkowujemy porcje na cienkie placki.
- Robimy sos. Szklimy na oliwie posiekany czosnek. Wlewamy przecier, zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy listki oregano, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Każdy placek ciasta smarujemy sosem i układamy na nim ulubione składniki, np. mozzarellę i listki bazylii, albo salami, kawałki gorgonzoli (pod sam koniec pieczenia) i rukolę (po upieczeniu).
- Pieczemy 8-12 minut w 250-280 st. C.
Może cię także zainteresować: