Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej
Ciasto cytrynowe już nikogo nie dziwi, ale wypieki z innymi cytrusami wcale nie są tak popularne. A szkoda! Ciasto mandarynkowe jest bardzo proste w przygotowaniu i wprost przepyszne. Zaskocz nim gości lub pałaszuj tylko w towarzystwie najbliższych!
Składniki:
Mandarynki obieramy w miarę możliwości z białych błonek. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy 3 łyżki cukru i dusimy, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Odstawiamy je do wystudzenia, a następnie blendujemy na gładką masę.
W misce mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier i sodę oczyszczoną. Następnie wbijamy jajko, dodajemy zblendowane mandarynki, skórkę oraz olej. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy kilka cząstek mandarynek i wciskamy je w ciasto.
Ciasto mandarynkowe pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem studzimy je i oprószamy cukrem pudrem.