Ciasto mandarynkowe. Cudownie wilgotne i naprawdę proste

Jedliście kiedyś ciasto mandarynkowe? Jeśli nie, to czas najwyższy. To wypiek idealny - wilgotny, słodki i bardzo prosty w przygotowaniu. Zapraszamy po przepis na rewelacyjne ciasto z mandarynkami.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej

Ciasto cytrynowe już nikogo nie dziwi, ale wypieki z innymi cytrusami wcale nie są tak popularne. A szkoda! Ciasto mandarynkowe jest bardzo proste w przygotowaniu i wprost przepyszne. Zaskocz nim gości lub pałaszuj tylko w towarzystwie najbliższych!

Ciasto mandarynkowe - przepis

Składniki:

  • kilka mandarynek (ok. 350 g owoców po obraniu ze skórki + jedna dodatkowa do dekoracji),
  • 120 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • skórka otarta z 1 mandarynki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka oleju,
  • cukier puder do dekoracji

Jak zrobić ciasto mandarynkowe?

Mandarynki obieramy w miarę możliwości z białych błonek. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy 3 łyżki cukru i dusimy, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Odstawiamy je do wystudzenia, a następnie blendujemy na gładką masę.

Zobacz wideo Ekspresowe zawijaski pomarańczowe z ciasta francuskiego

W misce mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier i sodę oczyszczoną. Następnie wbijamy jajko, dodajemy zblendowane mandarynki, skórkę oraz olej. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy kilka cząstek mandarynek i wciskamy je w ciasto.

Ciasto mandarynkowe pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem studzimy je i oprószamy cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA