Więcej przepisów na pierogi znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Czosnek niedźwiedzi ma wiele cennych właściwości i świetnie smakuje. Sprawdzi się jako baza do pesto lub majonezu.
Można zrobić też masło czosnkowe trochę inne, niż klasyczne. Warto dodać go też tam, gdzie szpinak, czyli na przykład do pożywnej frittaty albo sałatki. Suszony można wykorzystywać jak zwykłą przyprawę - idealnie sprawdzi się w sosach, zupach, gulaszach i wszędzie tam, gdzie dalibyście zwykły czosnek, suszoną bazylię czy majeranek
- pisała w jednym ze swoich tekstów nasza redakcyjna koleżanka Ola. Ona postanowiła dodać czosnek niedźwiedzi do naleśników i to również był świetny pomysł.
Doskonały smak tej zieleniny docenia też Ewa Wachowicz. W jednym z najnowszych odcinków programu "Ewa gotuje" - konkretnie w odcinku 453. - dziennikarka podzieliła się przepisem na pierogi z ziemniakami, wędzonym serem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Poniżej znajdziecie przepis.
Składniki:
Na ciasto:
Na pesto:
Na farsz:
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie. Wlewamy wrzątek i mieszamy nożem. Następnie dodajemy jajko i wyrabiamy. Przykrywamy miską i odstawiamy na 20 minut.
Posiekany czosnek niedźwiedzi miksujemy. Dodajemy orzechy laskowe, sól oraz olej i miksujemy. Pesto przechowujemy w słoiczku.
Obrane ziemniaki gotujemy. Następnie studzimy i albo ubijamy, albo przeciskamy przez praskę. Dodajemy starty na tarce twaróg i wcześniej zrobione pesto z czosnku niedźwiedziego. Dodajemy przyprawy oraz namoczoną żurawinę i mieszamy.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka, np. szklanką. Nakładamy farsz i sklejamy dokładnie. Gotujemy po kilka w osolonym wrzątku. Wystarczy minuta odkąd wypłyną na powierzchnię.
Pod postem na Instagramie Ewy Wachowicz pojawiło się wiele komentarzy. Obserwatorzy gwiazdy kulinariów nie tylko pisali, które pierogi są ich ulubionymi, lecz także zachwycali się tymi z czosnkiem niedźwiedzim. Jedna z osób przyznała, że jeszcze nigdy takich nie próbowała, inna z kolei stwierdziła, że czosnek niedźwiedzi jest wspaniały.
Z wyglądu podobny jest raczej do konwalii czy zimowitu jesiennego niż do czosnku pospolitego, na co należy zwracać szczególną uwagę, bo liście obu tych roślin są trujące. Liście czosnku są szersze od tych zimowitu, wyrastają pojedynczo z łodygi i mają wyraźne ogonki. Obie te rośliny mają delikatnie czosnkowy zapach. Liście konwalii są sztywniejsze od czosnku i, podobnie jak zimowit, wyrastają z łodygi podwójnie. Te nie pachną czosnkiem.
Skąd można wziąć czosnek niedźwiedzi? Mimo tego, że pora zbiorów w naturalnym środowisku w zasadzie kończy się wraz z nadejściem maja, nadal możemy go dostać na straganach. Poza sezonem można kupić czosnek suszony lub kiszony. Jeśli zdecydujemy się na poszukiwania tej rośliny, największe szanse na jej znalezienie są w polskich górach.
Spotkanie tej rośliny niestety nie uprawnia nas do zebrania jej liści. Jest bowiem objęta częściową ochroną. Oznacza to, że aby legalnie zebrać jej liście, wymagana jest zgoda Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska. Dodatkowo, jak wskazuje botanik Łukasz Łuczaj, można to zrobić jedynie na terenie trzech województw: śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego.
Nie trzeba jednak ograniczać się do poszukiwania czosnku niedźwiedziego w warunkach "dzikich", bo roślinę tę można posadzić we własnym ogródku. Nasiona są dostępne zarówno w internecie, jak i w sklepach ogrodniczych.
Więcej w poniższym tekście:
****
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.