Gordon Ramsay to światowej sławy szef kuchni, autor książek i osobowość telewizyjna. Na swoim koncie ma prowadzenie takich programów jak „Ku...jak kucharz", „Hell’s Kitchen", „Kuchenne koszmary", a także „Hotel Hell". Kucharz prowadzi kanał na YouTube, gdzie zgromadził ponad 19 milionów subskrybentów i dzieli się tam swoimi innowacyjnymi przepisami. Jednym z odważniejszych przepisów, jakim się podzielił w odcinku „Quick & Easy Recipes With Gordon Ramsay" jest kurczak z makaronem ryżowym i brokułami, a bazą okazała się wszystkim znana jajecznica.
Przepis na pierwszy rzut oka zaskakuje, jednak komentarze pod filmem pokazują, że danie jest naprawdę pyszne.
Makaron z brokułami Gordona Ramsaya - przepis
Składniki
- 200 g makaronu ryżowego,
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- średniej wielkości główka brokuła,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 jajka,
- pół limonki lub cytryny.
Sposób przygotowania
- Makaron ryżowy umieść w misce i zalej go wrzątkiem. Pozostaw na około 12-15 minut, aby delikatnie zmiękł.
- Przygotuj patelnię wok, a jeśli takiej nie posiadasz, wystarczy, jak użyjesz takiej, która ma wyższe i zaokrąglone ścianki.
- Z kurczaka wytnij wszystkie białe ścięgna, a następnie przekrój mięso na pół.
- Kurczaka przez chwilę delikatnie rozwałkuj i pokrój w paski.
- Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie paski. Brokuł umyj i oddziel na mniejsze kawałki, pozbywając się łodyżek.
- Kilka kropki oliwy rozprowadź po nagrzanej patelni, następnie umieść na nim kurczaka. Dopraw solą, pieprzem.
- Gdy kurczak nieco się podsmaży, dodaj do niego pokrojony czosnek.
- Kiedy kurczak będzie miał przysmażony, lekko złoty kolor wrzuć na patelnię brokuły, całość polej sosem sojowym i wymieszaj.
- Patelnię przemyj, ponownie rozprowadź na niej oliwę. Makaron odcedź i pozostaw do lekkiego wysuszenia.
- Do miski wbij jajka i roztrzep, a następnie wylej je na patelnię, na której również delikatnie je rozmieszaj. Gdy jajka będą lekko ścięte, dodaj do nich makaron oraz wcześniej przygotowaną mieszankę kurczaka, oraz warzyw i wymieszaj. Całość chwilę podsmaż.
- Danie podawaj na ciepło skropione kilkoma kroplami cytryny lub limonki.