Główny składnik chleba w naleśnikach. Jamie Oliver stosuje nietypowy przepis

Typowy przepis na naleśniki zna każdy, ale czy główny składnik chleba również wszyscy znają i stosują w tej potrawie? Jamie Oliver pokazuje jak klasyczne naleśniki zrobić nieco inaczej. Ten dodatek dla większości nie jest oczywisty.

Jamie Oliver to brytyjski kucharz, który na swoim koncie ma wiele książek kucharskich i programów kulinarnych. Znany jest ze świadomego promowania ekologicznej żywności, przeciwny jest karmieniu dzieci fast foodami i z tego powodu bardzo angażuje się w uświadamianiu ludzi na temat zdrowego odżywiania się.

Prywatnie jest ojcem piątki dzieci i niestraszne mu żadne przepisy, a wręcz przeciwnie jako zawodowy kucharz lubi eksperymentować z klasycznymi potrawami. Dla swojej rodziny przygotowuje wyjątkowe naleśniki, które nieco różnią się od tych, które znamy i uwielbiamy. To na swojej stronie podzielił się tą niesamowitą recepturą. Przepis nadal jest prosty i błyskawiczny, jednak kucharz dodaje do niego zaskakujący składnik, a jest to zakwas, który stosuje się do wypieku chleba.

Przepis na naleśniki z zakwasem

Składniki

  • 200 g zakwasu,
  • 2 duże jaja z wolnego wybiegu,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g mąki,
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Zakwas umieść w misce. Do drugiej miski rozbij jajka, dodaj mleko, całość z sobą wymieszaj.
  2. Mieszankę z jajek i mleka dodaj do zakwasu, a następnie wsyp przesianą przez sitko mąkę oraz sól. Wszystko wymieszaj na gładką masę bez grudek.
  3. Patelnie polej niewielką ilością oliwy, rozprowadź ją po całości i podgrzej.
  4. Za pomocą chochli wlej na rozgrzaną patelnię ciasto naleśnikowe i smaż z obu stron do rumianego koloru i pojawienia się małych bąbelków.
  5. Powtarzaj smażenie aż do wyczerpania składników. Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami. Jamie Oliver podpowiada, że bardzo dobrze smakują polane jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżych owoców.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.