• Link został skopiowany

Główny składnik chleba w naleśnikach. Jamie Oliver stosuje nietypowy przepis

Typowy przepis na naleśniki zna każdy, ale czy główny składnik chleba również wszyscy znają i stosują w tej potrawie? Jamie Oliver pokazuje jak klasyczne naleśniki zrobić nieco inaczej. Ten dodatek dla większości nie jest oczywisty.
Główny składnik chleba w naleśnikach. Jamie Oliver stosuje nietypowy przepis
Fot. Shutterstock / Instagram: @jamieoliver

Jamie Oliver to brytyjski kucharz, który na swoim koncie ma wiele książek kucharskich i programów kulinarnych. Znany jest ze świadomego promowania ekologicznej żywności, przeciwny jest karmieniu dzieci fast foodami i z tego powodu bardzo angażuje się w uświadamianiu ludzi na temat zdrowego odżywiania się.

Prywatnie jest ojcem piątki dzieci i niestraszne mu żadne przepisy, a wręcz przeciwnie jako zawodowy kucharz lubi eksperymentować z klasycznymi potrawami. Dla swojej rodziny przygotowuje wyjątkowe naleśniki, które nieco różnią się od tych, które znamy i uwielbiamy. To na swojej stronie podzielił się tą niesamowitą recepturą. Przepis nadal jest prosty i błyskawiczny, jednak kucharz dodaje do niego zaskakujący składnik, a jest to zakwas, który stosuje się do wypieku chleba.

Przepis na naleśniki z zakwasem

Składniki

  • 200 g zakwasu,
  • 2 duże jaja z wolnego wybiegu,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g mąki,
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Zakwas umieść w misce. Do drugiej miski rozbij jajka, dodaj mleko, całość z sobą wymieszaj.
  2. Mieszankę z jajek i mleka dodaj do zakwasu, a następnie wsyp przesianą przez sitko mąkę oraz sól. Wszystko wymieszaj na gładką masę bez grudek.
  3. Patelnie polej niewielką ilością oliwy, rozprowadź ją po całości i podgrzej.
  4. Za pomocą chochli wlej na rozgrzaną patelnię ciasto naleśnikowe i smaż z obu stron do rumianego koloru i pojawienia się małych bąbelków.
  5. Powtarzaj smażenie aż do wyczerpania składników. Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami. Jamie Oliver podpowiada, że bardzo dobrze smakują polane jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżych owoców.
Więcej o: