Grzybiarze zdradzili przepis na ulubiony obiadowy przysmak. Takich kotletów jeszcze nie jadłeś

Szał grzybowy w pełni. Zbieranie i przetwarzanie ich nie należy do najłatwiejszych, jednak późniejsze smakowanie to najlepszy moment. Grzybiarze coraz chętniej zdradzają przepisy na swoje smakołyki. Kotlety są właśnie takim przysmakiem.

Gdy grzyby opanowały jesienny czas to i na talerzach można je znaleźć coraz częściej. Przepisów, które uwzględniają ten dodatek jest wiele i każdy znajdzie zawsze coś dla siebie. Na szczęście nie trzeba się za bardzo zastanawiać się co można przyrządzić, ponieważ łowcy grzybów chętnie podpowiadają co z nich zrobić. Takim przykładem są kotlety grzybowe, do których pasuje każdy ich rodzaj. Najsmaczniejsze są jednak te z drobnymi kurkami. W zależności od tego, w jakim okresie zostaną zebrane ich smak jest nieco inny. Młode grzyby mają łagodny i delikatny smak, a dojrzalsze bardziej pieprzny.

Przepis na kotlety z kurek

Składniki

  • 0,5 kg kurek,
  • 1 cebula,
  • 1 kostka bulionu warzywnego,
  • 1 sucha bułka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu do smażenia,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kurki dokładnie umyj i osusz. Następnie ugotuj przez około 10 minut w wodzie z kostką bulionową.
  2. Kolejnym krokiem jest odcedzenie i posiekanie grzybów. Kawałki mają być jak najmniejsze. Później umieść je w miseczce.
  3. Suchą bułkę namocz w wywarze, w którym gotowały się kurki, następnie dokładnie ją odciśnij i dodaj do grzybów.
  4. Na łyżce tłuszczu uduś drobno posiekaną cebulę i dopraw ją solą i pieprzem. Gdy będzie gotowa ostudź i dodaj do mieszanki grzybów i bułki.
  5. Masę dokładnie wyrób z dodatkiem przypraw i całym surowym jajkiem.
  6. Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor.

Co zrobić, aby kurki nie były gorzkie?

Problemem wielu osób, które nie do końca wiedzą, jak przygotować te grzyby jest to, że wychodzą one gorzkie. Sposób, aby zniwelować ten posmak jest prosty.  Jest nim wymoczenie grzybów w mleku. Oczywiście uprzednio musisz odpowiednio przygotować je w kąpieli wodnej. Aby kurki były najlepsze, w pierwszej kolejności wymocz je w wodzie z solą i dokładnie oczyść z liści i piasku. Kąpiel w mleku powinna trwać około 1,5 godziny. Jeśli nie masz mleka lub chcesz użyć czegoś innego, to sprawdzonym sposobem jest namoczenie grzybów w chłodnej wodzie. Efekt będzie bardzo podobny, jakbyś użył mleka.

Więcej o: