4 składniki i 15 minut. Tyle potrzebujesz, aby zrobić ser z przepisu uczestniczki MasterChefa. Sporo zaoszczędzisz

Przy ciągle galopującej inflacji warto zaopatrzyć swoje domowe przepisy recepturami, które nie tylko zaoszczędzą czas, ale też domowy budżet. Natalia Maszkowska podała błyskawiczny przepis na ser. Składniki masz już w domu, a czas przygotowywania to zaledwie 15 minut.

Natalia Maszkowska to uczestniczka popularnego programu kulinarnego MasterChef. Po udziale w nim dzieli się swoim doświadczeniem i świeżym spojrzeniem na kuchnie na swoim profilu na TikToku. Niedawno zainspirowała swoim widzów przepisem, który może wykonać każdy. Mowa tu o domowym serze, który w swoim składzie ma zaledwie 4 składniki. Przepis ten jest tani, a sposób jego przygotowania liczy tylko 15 minut. Autorka podpowiada, że do tak przygotowanego sera można dodać różnego rodzaju dodatki. W połączeniu z czosnkiem, czarnuszką lub suszonymi pomidorami smakuje obłędnie.

Zdanie internautów

Zdania na temat przepisu są podzielone, jedni zachwycają się prostotą, inni nawet bez wypróbowania wiedzą, że nie będzie im smakować. Pod filmem można przeczytać

tak kiedyś robiła moja babcia i z tego powstawało ciasto tzw. Melba
Pychotka zrobiłam, lecz dodałam suszoną paprykę
to nie ser a zwarzony budyń z jajkami
to jajecznica w mleku, a nie ser

Domowy ser prosto z TikToka

Składniki

  • 1 l mleka 3,2%,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania

  1. Mleko wlej do garnka i zagotuj wraz z solą. W tym czasie do miski wbij jajka i wymieszaj je ze śmietanką.
  2. Kiedy jajka już są gotowe energicznie mieszaj mleko i wlej powoli masę jajeczną.
  3. Tak przygotowaną mieszankę pozostaw na ogniu na około 8 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Gdy serwatka się wytrąci i widać większe grudki przelej masę na gazę, aby odsączyć ser od płynu.
  5. Całość dokładnie wyciśnij. Następnie taki gotowy ser nadal w gazie umieść w pojemniku, przykryj i dociśnij czymś ciężkim.
  6. Ostatnim etapem przygotowania jest schłodzenie go w lodówce. Po kilku minutach jest gotowy do spożycia.
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.