-
Haps
-
Jak przygotować
- Bez mieszania i stania przy garnkach. Kinga Paruzel zdradza sekret bigosu. "One wnoszą coś wyjątkowego"
Bez mieszania i stania przy garnkach. Kinga Paruzel zdradza sekret bigosu. "One wnoszą coś wyjątkowego"
Klasyczny bigos wymaga długiego przygotowania, aby wszystkie smaki mogły się połączyć. Gotowany w wielkim garnku nie ma sobie równych. Czy na pewno? Kinga Paruzel robi to inaczej i dodaje do niego jeden nietypowy składnik.
Bigos, jaki znamy i lubimy, to zazwyczaj jednogarnkowe danie, które tradycyjnie robi się na święta. Jego sekret tkwi w odpowiedniej kapuście i długim czasie gotowania. Jednak Kinga Paruzel udowodniła, że można go zrobić bez użycia garnka i wielogodzinnego stania przy nim. Dodatkowo danie to nie wymaga mieszania, a tajemnicą obłędnego smaku są aromaty lata zamknięte w słoikach. Kucharka dodaje do niego powidła śliwkowe, które wraz z kwaśną kapustą tworzą niespotykany duet.
One naprawdę wnoszą coś totalnie wyjątkowego. Z nimi wszystko smakuje lepiej
- mówi.
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?
Przepis na bigos z piekarnika bez mieszania Kingi Paruzel
Składniki na marynatę do kurczaka:
- 3 łyżki wędzonej papryki,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka syropu klonowego,
- łyżka musztardy dijon.
Składniki na bigos:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 2 marchewki,
- pół główki świeżej kapusty,
- ¾ szklanki półsłodkiego czerwonego wina,
- 2 udka kurczaka,
- 2 podudzia,
- 2 cebule,
- 20 g suszonych grzybów,
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- 2 łyżki majeranku,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Suszone grzyby mocz w gorącej wodzie przez około 3 godziny.
- Do miski wlej syrop klonowy, dodaj musztardę, sok z cytryny, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i przyprawy. Wszystko wymieszaj.
- Podudzia i udka kurczaka umieść w marynacie i dokładnie je w niej pomieszaj. Zawiń naczynie folią spożywczą i umieść do lodówki na godzinę.
- W tym czasie w głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i umieść w nim drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia warzywa.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Świeżą kapustę poszatkuj niechlujnie, ale cienko. Do cebuli dodaj marchewkę, powidła śliwkowe i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj.
- Po około 3 minutach dodaj kapustę i duś ją przez około 5 minut.
- Po tym czasie podlej wszystko czerwonym winem i duś do miękkości kapusty.
- Gdy warzywa się duszą zajmij się kapustą kiszoną. Przełóż ją na deskę i spróbuj, aby sprawdzić, jaki bardzo jest kwaśna. Następnie posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię.
- Grzyby odcedź, lecz nie wylewaj wody. Drobno je pokrój i dodaj do składników. Wlej na patelnię wodę, w której się gotowały.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dokładnie połącz z sobą.
- Z patelni przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego i umieść w rozgrzanym do 180°C piekarnika na godzinę.
- Po tym czasie wyjmij danie, wymieszaj i umieść na nim marynowane mięso. Ponownie włóż całość do piekarnika na kolejną godzinę w temperaturze 180°C.