Suche przekąski to przeszłość. Dip z orzecha i tuńczyka zawróci w głowie jeszcze przed pierwszym toastem

Sylwester kojarzy się wszystkim ze słonymi przekąskami, które podawane są w różnych postaciach. Aby podkręcić ich smak warto podać je wraz z oryginalnymi dipami. Orzech i tuńczyk to dodatek, który smakowo zadowoli każdego gościa.

Dip to nic innego jak rodzaj sosu, który podawany jest zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest to idealny dodatek do słonych przekąsek. Najczęściej moczy się w nim chipsy, krakersy, paluszki lub nachosy. Sprawdza się równie dobrze podawany z grillowanym pieczywem lub warzywami.

Sosy można przyrządzać na wiele sposobów, z różnych składników. Zatem zbliżająca się impreza sylwestrowa może być dobrym pretekstem do tego, aby poeksperymentować z nowymi smakami, a przekąski podać w towarzystwie domowych i oryginalnych dipów.

Przedstawiamy 3 propozycje na ten dodatek. Każdy z nich to połączenie różnych smaków, które odpowiednio wymieszane tworzą smak pasujący do każdej przekąski.

Przepisy na sylwestrowe dipy

Dip z orzechów

Składniki

  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g twarożku homogenizowanego,
  • 50 g selera naciowego,
  • 100 g majonezu,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Seler umyj i pokrój na małe kawałki.
  2. Orzechy obierz z łupin i oczyść, podziel je na mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Zobacz wideo Chipsy z jarmużu - zdrowa i pyszna przekąska

Dip z tuńczyka

Składniki

  • puszka tuńczyka,
  • sok z cytryny,
  • połówka czerwonej cebuli,
  • łyżka majonezu,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  • Tuńczyka odsącz z wody i podziel na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • Do miksera umieść wszystkie składniki i dokładnie zmiel.
  • Dopraw solą i pieprzem.

Dip z pomidorów

Składniki

  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 200 g twarożku homogenizowanego,
  • 50 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sos chili,
  • świeży koperek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Czosnek obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę.
  2. Koperek drobno posiekaj.
  3. Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj kilka kropli sosu chili, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
Więcej o: