-
Haps
-
Jak przygotować
- Suche przekąski to przeszłość. Dip z orzecha i tuńczyka zawróci w głowie jeszcze przed pierwszym toastem
Suche przekąski to przeszłość. Dip z orzecha i tuńczyka zawróci w głowie jeszcze przed pierwszym toastem
Sylwester kojarzy się wszystkim ze słonymi przekąskami, które podawane są w różnych postaciach. Aby podkręcić ich smak warto podać je wraz z oryginalnymi dipami. Orzech i tuńczyk to dodatek, który smakowo zadowoli każdego gościa.
Dip to nic innego jak rodzaj sosu, który podawany jest zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest to idealny dodatek do słonych przekąsek. Najczęściej moczy się w nim chipsy, krakersy, paluszki lub nachosy. Sprawdza się równie dobrze podawany z grillowanym pieczywem lub warzywami.
Sosy można przyrządzać na wiele sposobów, z różnych składników. Zatem zbliżająca się impreza sylwestrowa może być dobrym pretekstem do tego, aby poeksperymentować z nowymi smakami, a przekąski podać w towarzystwie domowych i oryginalnych dipów.
Przedstawiamy 3 propozycje na ten dodatek. Każdy z nich to połączenie różnych smaków, które odpowiednio wymieszane tworzą smak pasujący do każdej przekąski.
Przepisy na sylwestrowe dipy
Dip z orzechów
Składniki
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g twarożku homogenizowanego,
- 50 g selera naciowego,
- 100 g majonezu,
- sok z połówki cytryny,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Seler umyj i pokrój na małe kawałki.
- Orzechy obierz z łupin i oczyść, podziel je na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Zobacz wideo Chipsy z jarmużu - zdrowa i pyszna przekąska
Dip z tuńczyka
Składniki
- puszka tuńczyka,
- sok z cytryny,
- połówka czerwonej cebuli,
- łyżka majonezu,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Tuńczyka odsącz z wody i podziel na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Do miksera umieść wszystkie składniki i dokładnie zmiel.
- Dopraw solą i pieprzem.
Dip z pomidorów
Składniki
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- 200 g twarożku homogenizowanego,
- 50 ml jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- sos chili,
- świeży koperek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Czosnek obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę.
- Koperek drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj kilka kropli sosu chili, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.