-
Haps
-
Jak przygotować
- Lekceważąc ten przepis tracisz pyszny obiad. Aksamitne mięso w sosie rozpływa się w ustach
Lekceważąc ten przepis tracisz pyszny obiad. Aksamitne mięso w sosie rozpływa się w ustach
Jeśli uwielbiasz sprawdzone smaki i do tego lubisz gotować, to musisz zrobić ten przepis. Mięso i sos, jakie z niego wychodzi jest delikatne, rozpływa się w ustach i od razu pragnie się dokładki. Zrobienie go jest tak proste, że nawet początkujący sobie z nim poradzi.
Indyk okazuje się jednym z lepszych mięs, po które sięgamy. Jego smak jest delikatny, po obróbce od razu rozpływa się w ustach i nie da się go zepsuć. Dodatkowo pasuje do prawie każdego dodatku, dlatego ugotowanie go jest jeszcze prostsze. By jego smak był jeszcze ciekawsze, zrób do niego ten sos. Jestem przekonana, że każdy się nim zachwyci.
Zobacz wideo Jajka przepiórcze po szkocku [HAPS KIDS]
Indyk z tego przepisu zyskuje na smaku i delikatności dzięki mieszance tych składników. To właśnie z nich zrobiony jest sos, który jest trudny do podrobienia. Znajduje się w nim zielony groszek, marchewka, cebula i czosnek. Taka mięsno-warzywna mieszanka jest duszona i podawana z różnymi dodatkami.
Przepis na plastry indyka w sosie z marchewką i groszkiem
Składniki
- 1 kg fileta z indyka,
- 2 marchewki,
- 200 g mrożonego groszku zielonego,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka posiekanego koperku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 700 ml wody,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- sól i pieprz ziołowy do smaku.
Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa obierz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchewkę pokrój w średnią kostkę.
- Mięso przemyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry. Każdy kawałek indyka delikatnie rozbij za pomocą tłuczka.
- Plastry indyka oprósz z każdej strony mieszanką pieprzu ziołowego, czosnku granulowanego i soli.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a gdy będzie odpowiednio ciepła, układaj na niej mięso. Podsmażaj je z każdej strony na rumiany kolor, po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Na tej samej patelni, na której smażone było mięso podsmażaj wcześniej posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj marchewkę i podsmażaj wszystko przez parę chwil.
- Do warzyw przełóż wysmażone mięso, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wodę. Całość duś na małej mocy palnika, pod przykryciem przez około 30 minut.
- Po tym czasie dodaj zielony groszek i duś przez kolejne 10 minut.
- Mąkę rozrób w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do sosu, energicznie mieszając. Całość zagotuj, by sos mógł stać się gęsty.
- Na koniec dodaj koperek i przyprawy do smaku. Takie danie podawaj z ziemniakami, kaszą, makaronem lub ulubionymi surówkami. Smacznego!