-
Haps
-
Jak przygotować
- Idealne na kolację i jako przekąska na imprezę. Nie ma osoby, która by się nie skusiła na ten przysmak
Idealne na kolację i jako przekąska na imprezę. Nie ma osoby, która by się nie skusiła na ten przysmak
Gotowanie zdaniem niektórych ma być nie tylko smaczne, ale też banalnie proste. Podzielamy to stwierdzenie, dlatego przychodzimy z niezawodnym przepisem, który zawsze wychodzi. Jego sposób podania sprawdzi się zarówno na imprezch jak i na domową kolację. Zrobisz raz i będziesz powtarzać cały czas.
Planując kolacje lub imprezy, które organizowane są w domu, zachodzimy w głowę, co takiego możemy przyrządzić. Lista takich smakołyków jest długa, ale nie zawsze wypisane propozycje są dla nas atrakcyjne. Jeśli tak właśnie jest, to mamy rozwiązanie. Nasza receptura spodoba się wszystkim członkom rodziny, a także przybyłym gościom. Możesz do niej dodać, cokolwiek chcesz i co najbardziej lubisz.
Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa
Przepis na minipizze z szynką i serem
Składniki na zaczyn
- 10 g świeżych drożdży,
- łyżeczka cukru,
- 70 ml ciepłej wody.
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej,
- 100 ml wody,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka soli.
Składniki dodatkowe
- 100 g ulubionej szynki,
- 100 g żółtego sera,
- 30 g sera mozzarella,
- 100 g pomidorów,
- 150 ml sosu pomidorowego,
- świeża bazylia do posypania.
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania zaczynu. Świeże drożdże wkrusz w miskę, zasyp łyżeczką cukru i zalej ciepłą wodą. Delikatnie zamieszaj i przykryj ściereczką. Odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce, by w tym czasie mieszanka mogła podwoić swoją objętość.
- Do dużej miski przesiej mąkę i wsyp sól, wlej wodę i zaczyn. Wymieszaj przy użyciu łyżki, aby składniki lekko się połączyły. Dodaj oliwę z oliwek i ponownie zamieszaj. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, do momentu aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Z gotowego ciasta formuj kilka średnich kulek. Każdą z nich oprósz mąką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasta przełóż na blat posypany mąką, rozpłaszcz je na kształt niewielkich pizz. Placki smaruj sosem pomidorowym. Na każdym kawałku układaj szynkę i starty ser żółty i mozzarella, na wierzchu ułóż pokrojone pomidory.
- Pizze wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230°C i piecz przez około 7 minut. Przed podaniem posyp pizzę listkami świeżej bazylii.