W tym przepisie zapiekamy ze sobą filet z łososia, ser feta, pomidorki koktajlowe oraz świeży szpinak. Dodajemy do nich ulubiony makaron (najlepiej jednak pasuje fusilli, czyli świderki, albo penne, czyli pióra) i mamy sycący, pełen smaku posiłek. Poniżej znajdziesz szczegółowy przepis krok po kroku. Zaraz się przekonasz, dlaczego uważamy, że ten makaron robi się sam.
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a potem przechodzimy do ryby. Fileta z łososia pozbawiamy skóry i kroimy na małe, około dwucentymetrowe kawałki. Nie muszą być równe, więc nie musimy poświęcać ich przygotowaniu dużej uwagi. Odkładamy na bok, by nie przeszkadzały nam na kolejnych etapach gotowania.
fot. Agata Dondajewska
Do żaroodpornego naczynia wlewamy około dwie łyżki oliwy z oliwek i wykładamy ser feta. Ważne, by włożyć do środka całą kostkę, nie ma potrzeby kroić sera na mniejsze kawałki.
fot. Agata Dondajewska
Obok sera feta w naczyniu układamy umyte uprzednio pomidorki koktajlowe oraz przygotowane wcześniej kawałki łososia. Składniki skrapiamy sokiem z połówki cytryny i dodajemy przyprawy do smaku: oregano, bazylię, tymianek, czosnek granulowany oraz szczyptę soli.
fot. Agata Dondajewska
Wszystko przykrywamy świeżym szpinakiem, który skrapiamy oliwą z oliwek. Całość wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Po około 10 minutach, gdy danie jest w piekarniku, możemy wstępnie przemieszać jego zawartość, aby szpinak nie wysechł.
fot. Agata Dondajewska
Gdy nasze składniki się zapiekają, przygotowujemy makaron. Gotujemy go w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do tego dania polecam makaron al dente, czyli lekko twardy. Po upływie około 20 minut wyciągamy zapiekane składniki z piekarnika (uwaga na gorące naczynie żaroodporne!), dokładnie je ze sobą mieszamy, a następnie dodajemy ugotowany makaron i ponownie mieszamy.
fot. Agata Dondajewska
Ten makaron z łososiem najlepiej podawać na ciepło. Jednak bez problemu zachowuje swój smak również następnego dnia, więc polecam go spakować jako lunch do pracy.
fot. Agata Dondajewska
Składniki:
Dodatkowo:
Makaron z łososiem. Sposób przygotowania:
Spodobał ci się ten przepis na makaron z łososiem? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas na adres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.