Ten makaron robi się sam. Nawet się nie obejrzysz, a już będzie gotowy [PRZEPIS, ZDJĘCIA]

Agata Dondajewska
Każdy z nas czasem potrzebuje przepisu na obiad, który jest bardzo prosty, zawsze wychodzi, nie wymaga specjalnej uwagi i wygodnie jest go spakować do pudełka do pracy na następny dzień. Taki właśnie jest ten makaron z łososiem. Będzie gotowy w mgnieniu oka, a ty, nie oszukujmy się, nawet za bardzo się nie zmęczysz.

W tym przepisie zapiekamy ze sobą filet z łososia, ser feta, pomidorki koktajlowe oraz świeży szpinak. Dodajemy do nich ulubiony makaron (najlepiej jednak pasuje fusilli, czyli świderki, albo penne, czyli pióra) i mamy sycący, pełen smaku posiłek. Poniżej znajdziesz szczegółowy przepis krok po kroku. Zaraz się przekonasz, dlaczego uważamy, że ten makaron robi się sam.

Zobacz wideo Zobacz też przepis Hapsa na sycące spaghetti alla puttanesca

Makaron z łososiem. Jak przygotować rybę?

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a potem przechodzimy do ryby. Fileta z łososia pozbawiamy skóry i kroimy na małe, około dwucentymetrowe kawałki. Nie muszą być równe, więc nie musimy poświęcać ich przygotowaniu dużej uwagi. Odkładamy na bok, by nie przeszkadzały nam na kolejnych etapach gotowania.

embed

fot. Agata Dondajewska

Do żaroodpornego naczynia wlewamy około dwie łyżki oliwy z oliwek i wykładamy ser feta. Ważne, by włożyć do środka całą kostkę, nie ma potrzeby kroić sera na mniejsze kawałki. 

embed

fot. Agata Dondajewska

Obok sera feta w naczyniu układamy umyte uprzednio pomidorki koktajlowe oraz przygotowane wcześniej kawałki łososia. Składniki skrapiamy sokiem z połówki cytryny i dodajemy przyprawy do smaku: oregano, bazylię, tymianek, czosnek granulowany oraz szczyptę soli. 

embed

fot. Agata Dondajewska

Makaron z łososiem. Ugotuj al dente i uważaj na szpinak

Wszystko przykrywamy świeżym szpinakiem, który skrapiamy oliwą z oliwek. Całość wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Po około 10 minutach, gdy danie jest w piekarniku, możemy wstępnie przemieszać jego zawartość, aby szpinak nie wysechł.

embed

fot. Agata Dondajewska

Gdy nasze składniki się zapiekają, przygotowujemy makaron. Gotujemy go w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do tego dania polecam makaron al dente, czyli lekko twardy. Po upływie około 20 minut wyciągamy zapiekane składniki z piekarnika (uwaga na gorące naczynie żaroodporne!), dokładnie je ze sobą mieszamy, a następnie dodajemy ugotowany makaron i ponownie mieszamy.

embed

fot. Agata Dondajewska

Ten makaron z łososiem najlepiej podawać na ciepło. Jednak bez problemu zachowuje swój smak również następnego dnia, więc polecam go spakować jako lunch do pracy.

embed

fot. Agata Dondajewska

Makaron z łososiem. Zamienniki składników

  • Do tego przepisu polecam makaron świderki lub rurki. Jak najbardziej można wybrać makaron, który jest zrobiony z innych składników niż pszenica, np. makaron z ciecierzycy lub kukurydziany.
  • Jeśli nie chcesz stosować fileta surowej ryby, równie dobrze sprawdzi się łosoś wędzony. W tym przypadku należy jednak ograniczyć dodawanie soli podczas przyprawiania dania.
  • Dla osób, które nie lubią smaku oryginalnego sera feta, jak najbardziej istnieje opcja zamiany. Będzie tu pasował zarówno serek wiejski, ser sałatkowy, jak i roślinny zamiennik twarożku.
  • Świeży szpinak można zastąpić mrożonym, jednak przed zrobieniem dania należy go odmrozić.

Przepis na makaron z łososiem, który robi się sam

  • Liczba porcji: 2
  • Czas przygotowywania: 7 minut
  • Czas zapiekania: 25 minut 

Składniki: 

  • 300 g fileta z łososia,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 g sera feta,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • sok z ½ cytryny,
  • 250 g makaronu świderki,
  • 3 litry wody,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól.

Dodatkowo:

  • naczynie żaroodporne,
  • rękawice kuchenne,
  • garnek do gotowania makaronu.

Makaron z łososiem. Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
  2. Usuwamy skórę z łososia i kroimy na małe kawałki.
  3. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i wkładamy fetę.
  4. Dodajemy pomidorki, łososia i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy.
  5. Składniki przykrywamy szpinakiem i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 20 minut.
  6. Po 10 minutach można przemieszać składniki, by szpinak nie wysechł.
  7. Gotujemy makaron według instrukcji z opakowania.
  8. Wyjmujemy zapieczone składniki z piekarnika, dodajemy ugotowany makaron i mieszamy.

Spodobał ci się ten przepis na makaron z łososiem? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas na adres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.

Twój ulubiony dodatek do dań to:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.