Cały problem przez otworki w ich pokrywkach. Z jednej strony wpuszczają do wnętrza solniczki lub pieprzniczki wilgoć, która sprawia, że przyprawy w środku zbijają się w bryłki i trudno je wysypać. Z drugiej strony pod wpływem pary wodnej, która unosi się nad doprawianymi potrawami, w otworkach zbierają się złogi zawilgotniałych przypraw, które z czasem całkowicie blokują wylot.
W tym dwóch przypadkach pomaga zwykle rozbicie zaskorupiałych przypraw za pomocą wykałaczki. Co jednak, jeśli otworki są drożne, a z pieprzniczki nic nie leci? Jedna z użytkowniczek Twittera podzieliła się sprytnym trikiem, który może pomóc.
Wystarczy obrócić otworkami do dołu pieprzniczkę, z pomocą której chcemy doprawić danie. Następnie do jej dna przykładamy dno solniczki. Teraz wystarczy tylko, że zaczniemy pocierać je o siebie, wykonując okrężne ruchy, jak na załączonym poniżej filmiku.
Kellie, która podzieliła się tym trikiem na Twitterze, pisze, że bardzo spodobał się jej matce.
Pokazał mi go ktoś z pracy
- wyznaje autorka filmiku.
Sprawdziliśmy to na firmowej stołówce. Naprawdę pomaga - zarówno w przypadku pieprzniczki, jak i solniczki.
Wszystko dzięki wibracjom, w które wprawiamy przyprawy, gdy pocieramy o siebie oba pojemniki. Dzięki nim nie zbijają się one i łatwiej wylatują przez otworki w pokrywce.
Czy właśnie po to na dnie solniczek i pieprzniczek producenci umieszczają często małe, szklane wypustki? Raczej nie. Podobne znajdziemy przecież na spodzie wielu pojemników, w tym również słoików czy butelek na napoje. Dzięki nim naczynia po prostu nie przewracają się nawet wtedy, gdy ich dno stanie się wilgotne.
Zobacz również: