Browar z Filadelfii produkuje piwo z pomocą dronów
Piwo warzone przez drona
Dock Street Brewing w Filadelfii postanowił zawiązać współpracę ze znajdującym się po sąsiedzku producentem dronów - Exyn Technologies. Firmy wpadły na pomysł stworzenia pierwszego drona, który będzie ważył trunek. Będzie to jasne piwo o nazwie Swarm Intelligence. Jego smak twórcy określają jako "lekki, kwiatowy". Alkohol będzie zawierał w sobie odrobinę lokalnego miodu z kwiatu pomarańczy.
Przedstawiciel firmy Exyn twierdzi, że "autonomiczne systemy robotów powietrznych" są przeważnie wykorzystywane w takich dziedzinach przemysłu jak górnictwo, budownictwo czy technologia jądrowa, ale ich dron został zaprojektowany z myślą o mniejszych przestrzeniach i do wykonywania lżejszych prac. Potrafi na przykład wrzucać szyszki chmielu do zbiorników.
- Zawsze stawialiśmy na innowacyjność i wyprzedzaliśmy konkurencję. Nasz rzemieślniczy browar powstał w 1985 roku, na długo przed modą na otwieranie mikrobrowarów w kraju - mówi Renata Certo-Ware, reprezentantka Dock Street Brewing. - Wkrótce drony opanują każdy sektor w przemyśle, ale nasz pomysł będzie pierwszą taką współpracą, w ramach której drony ważyły piwo.
Warto dodać, że to nie pierwsze piwo, które powstało przy użyciu nowoczesnych technologii. W 2016 roku powstało bowiem piwo AI marki IntelligentX, przy którego wyrobie pomagała sztuczna inteligencja (więcej na ten temat).
Czy "mięsień piwny" robi się od piwa? Sprawdź w naszym filmie:
Drony stworzyły także mapę browaru
Innowacje jednak nie muszą oznaczać, że odejdzie się od tradycjonalnych metod przyrządzania piwa. W projekcie chodziło głównie o przetestowanie nowych granic dla technologii oraz, przedstawiciele firm nie kryją się z tym, dobrą zabawę. Podczas lotów drony tworzyły także fotograficzną mapę browaru. Jest ona niezwykle imponująca i szczegółowa, co cieszy właścicieli firmy. Nie byłoby to możliwe z wykorzystaniem zwykłego aparatu.
Piwo Swarm Intelligence ma trafić do sprzedaży 28 stycznia.
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki