Lubicie młode ziemniaki? Jagna Niedzielska przestrzega przed oszustwami

Na bazarkach i w sklepach pojawiły się już młode ziemniaki. Czy na pewno pochodzą z polskich wykopków? Jagna Niedzielska ostrzega, by nie dać się nabrać.

Czy to już pora na polskie młode ziemniaki? To jedno z tych warzyw, na które czekamy najbardziej - w końcu to doskonały dodatek do wiosenno-letnich obiadów. Jagna Niedzielska, popularna kucharka, propagatorka idei zero waste i prowadząca programów kulinarnych, opublikowała na swoim profilu na Instagramie ostrzeżenie przed nieuczciwymi sprzedawcami. Na młode ziemniaki od polskich rolników trzeba bowiem jeszcze poczekać, a z naszej niecierpliwości korzystają niektórzy handlarze.

 

Młode polskie ziemniaki - kiedy się pojawią?

Obecnie w sklepach i na bazarkach można kupić wczesne ziemniaki, ale nie są to warzywa z Polski. Pochodzą one z Grecji, Francji, Włoch czy Cypru. Niedzielska zwraca uwagę nie tylko na ślad węglowy ziemniaków, lecz także na ich smak:

To nie jest tylko kwestia importu. To także wyższa cena i smak, który bardziej przypomina smak naszych "starych" ziemniaków niż tych delikatnych młodych w masełku, z koperkiem i kefirem.

Lepiej zatem upewnić się, skąd pochodzi produkt, który kupujemy. Sezon na młode polskie ziemniaki zacznie się dopiero w drugiej połowie czerwca, a ich ceny będą wynosić około 2,6 - 3,9 zł za kilogram.

Zobacz wideo

Młode ziemniaki - co jeszcze warto wiedzieć?

Młode ziemniaczki smakują doskonale jako dodatek do obiadu, ale równie chętnie zjadamy je jedynie z dodatkiem masła i koperku bądź kefiru lub maślanki. Jagna Niedzielska podała również kilka wskazówek na temat przechowywania ziemniaków. Najlepiej włożyć je do materiałowego woreczka lub papierowej torby. Powinny leżeć w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Co ważne - z daleka od cebuli! Dzięki temu nie przesiąkną jej intensywnym aromatem.

Kucharka przypomina także, by nie obierać młodych ziemniaków, a jedynie wyszorować je druciakiem lub twardą gąbką. Gotujemy je na średnim ogniu, by się nie rozpadały i pozostały jędrne. 

Więcej o: