Dwa tygodnie wystarczyły, by ceny w sklepach wywindowały. Herbata droższa o niemal 20 proc. Czy coś potaniało?

Przez ostatnie dwa tygodnie odnotowano znaczny wzrost cen. Produktami, które podrożały najbardziej, są herbata, masło i jabłka. Na szczęście kilka produktów kupimy w niższych cenach.

Od dłuższego czasu różne organizacje i media straszą wzrostem cen. I niestety okazuje się, że prognozy sprawdzają się w przypadku wielu produktów. Zestawienia cen żywności w okresie od 21 czerwca do 5 lipca dokonał "Fakt" w ramach autorskiego badania "Koszyk Faktu". 

Co podrożało przez ostatnie dwa tygodnie?

Najwyższy wzrost cen dotyczy... herbaty. Średni koszt opakowania liczącego 100 torebek wzrósł z 4,42 zł do 5,22 zł - to aż 18,1% więcej. Odnotowano także wzrost o 7,9% cen kostki masła (średnio kosztuje ona teraz 4,49 zł), a także jabłek (o 6,1%, średnio o 17 groszy, obecnie kosztują one ok. 2,79 zł za kilogram). Wśród produktów, które podrożały są także pierś z kurczaka, czekolada mleczna firmy Wedel oraz sok jabłkowy.

Zobacz wideo

Za co zapłacimy mniej?

Wśród artykułów, których ceny spadły znalazły się schab, ziemniaki, pomidory i banany. 15,3% mniej zapłacimy za kilogram schabu - obecnie jest to średnio ok. 14,96 zł, dwa tygodnie temu było to ok. 17,66 zł. O niemal 7% potaniały ziemniaki (kilogram kupimy teraz za ok. 2,32 zł), a o 8,6% - pomidory (obecnie ok. 5,32 zł). Taniej kupimy także banany, ser typu Gouda i kawę marki Nescafe.

Gdzie najtaniej?

Fakt sprawdził także, gdzie ceny badanych produktów były najniższe. Na pierwszym miejscu uplasowała się Biedronka ("Koszyk Faktu" kosztował tu 146 zł i 11 gr, o 4 zł mniej niż w czerwcu), a na drugim Stokrotka (zakupy za 148 zł i 76 gr, o 5,90 zł mniej niż miesiąc temu). Najdrożej było w Społem (170 zł i 69 gr, o 1,11 zł więcej niż w czerwcu). 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.