Jak kawa to...? Mielona w domowym młynku, tylko z ekspresu, aromatyzowana rozpuszczalna? Wybór jest przeogromny, każdy wybiera tę, która najlepiej smakuje i pobudza. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, jaka jest najdroższa kawa na świecie? Mamy dla was zestawienie prawdziwie luksusowych kaw.
Kawa pochodzi z wyspy Molokai na Hawajach i staje się coraz bardziej popularna. Jej produkcję zaczął niemiecki kupiec połowie XIX wieku, ale aż do lat 80. XX wieku nie była produktem komercyjnym. Wytwarza się ją z ziaren rośliny red catuai, która kwitnie na glebach wulkanicznych. Dzięki temu ma wyjątkowy smak, który dodatkowo wzmaga się w procesie wypalania ziaren. Chcesz kupić taką kawę? Szukaj tej z napisem "Molokai prime", a będziesz mieć pewność, że to produkt najwyższej jakości.
Kawa ta uprawiana jest na niewielkiej Wyspie Świętej Heleny na Oceanie Atlantyckim. Sama roślina, z której pochodzą ziarna, pochodzi z dawnej brytyjskiej kolonii w Jemenie, z miasta portowego Mocha. Ziarno jest bardzo delikatne i trudne w uprawie, ale cenione za wyjątkowy smak. W 2016 roku głośno było o tym, że Starbucks produkował kawę z tych ziaren i sprzedawał ją w cenie 80 dol. za ok. 250 g.
Kawa z Gwatemali, uprawiana powyżej 1500 m n.p.m. Co ciekawe, kawa ta pochodzi z jednej farmy, zaszczepionej potem na terenie dawnej uprawy trzciny cukrowej. Trafia niekiedy do sprzedaży internetowej - w cenie 500 dol. za ok. 450 g. Warto uważać - niekiedy jej nazwa trafia na etykiety tańszych kaw, ale w opakowaniu albo nie ma ni jej grama, albo są jej śladowe ilości.
Znana ze względu na swój niezwykły sposób pozyskiwania. Wydobywana jest z odchodów cywety (łaskuna palmowego), ssaka zamieszkującego wyspy indonezyjskie. Zwierzę zjada owoce kawowca, ale nie trawi jego nasion i je wydala. Podczas procesów trawiennych na ziarna wpływają jednak enzymy, dzięki którym ziarna tracą gorzki posmak. Kawa jest bardzo łagodna w smaku, ale bardzo ceniona. Ze względu na to, że łaskuny przetrzymywane są w klatkach i karmione na siłę, by zwiększyć produkcję, proces pozyskiwania jest uważany za nieetyczny.
Tym razem w "produkcji" biorą udział słonie, a kawa produkowana jest w Tajlandii. Słonie zjadają owoce kawowca, podobnie jak łaskuny. Na ziarna działają enzymy trawienne, które sprawiają, że ziarna stają się bardzo aromatyczne i gładkie. Później są zbierane z odchodów słonia, ale całe ziarna trafiają się dość rzadko - słonie częściowo je trawią. Proces jest więc czasochłonny, a pozyskiwanie bardzo trudne - stąd cena tego produktu.
* jak podaje "The Manual" cena za 1 funt kawy (ok. 450 g)