Więcej ciekawostek ze świata kulinariów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
W maju w Las Vegas odbył się coroczny konkurs organizowany od 1982 roku przez znaną sieć pizzerii Domino's. Uczestniczyli w nim pizzermani z całego świata, którzy rywalizowali o tytuł najszybszego. Ich zadaniem było odpowiednie ręczne rozciągnięcie ciasta, posmarowanie go sosem i ułożenie dodatków na trzech dużych pizzach: z pepperoni, z pieczarkami oraz z serem. Liczyła się nie tylko szybkość, lecz także między innymi porcjowanie dodatków i ich równomierne rozłożenie.
Przygotowane pizze oceniali wykwalifikowani jurorzy, którzy sprawdzali, czy wszystkie elementy są wykonane z należytą starannością. Jeśli coś było nie tak, naliczali kary czasowe lub dyskwalifikowali pizzę.
Najszybszy okazał się Zagros Jaff z Wielkiej Brytanii, który zrobił trzy duże pizze w 70 sekund. To oznacza, że przygotowanie jednej zajęło mu mniej więcej 23 sekundy! Jaff, oprócz tytułu, zgarnął też trzy tysiące dolarów nagrody oraz pas mistrzowski i trofeum.
Mężczyzna po zwycięstwie nie krył ekscytacji.
Trenuję od 12 lat. Ten konkurs jest dla mnie wszystkim. (...) Chcę być najlepszy i uwielbiam rywalizację. To sprawia, że pracuję jeszcze ciężej
- powiedział. Russell Weiner, dyrektor generalny sieci, który wręczał nagrodę zwycięzcy, przyznał, że "taki poziom szybkości jest niewiarygodny".
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.