Grill jest nieodłącznym elementem letnich imprez. Jego sezon zaczyna się już w maju kiedy świętujemy długi weekend. Grillujemy wszędzie, czy to na plaży, na działce, a nawet na tarasie. Najczęściej lądują na nim kiełbaski, karkówka, kaszanka oraz warzywa. Jednak kto powiedział, że nie możemy zrobić na nim deseru?
3
Fot. Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Deser z grilla nie jest typowym daniem, które na nim robimy. Zazwyczaj przygotowujemy wytrawne potrawy, lecz nie tylko mięso i warzywa dobrze smakują na ruszcie. Owoce, orzechy, herbatniki i wafle. Wszystko to można połączyć i podgrzać, a smak może nas zaskoczyć.
REKLAMA
#1 Grillowany banan z miodem i orzechami włoskimi
Banan podawany na ciepło nie jest niczym odkrywczym, jednak główną rolę w tym przepisie grają dodatki.
Składniki
4 średnie, dojrzałe banany,
100 g orzechów włoskich,
4 łyżki miodu,
jogurt typu grecki.
Sposób przygotowania
Orzechy rozsyp na tacce do grillowania i umieść na rozgrzanym grillu,
Praż do rumianego koloru, co jakiś czas mieszając, a następnie ostudź,
Z folii aluminiowej zrób miseczki, w których umieść pokrojone w plastry banany i polej je miodem,
Zamknij miseczki i umieść na rozgrzanym ruszcie. Grilluj około 10-12 minut.
Zdejmij z grilla, otwórz folię. Tak ugrillowanego banana podawaj z dodatkiem jogurtu i orzechami włoskimi.
#2 Grillowana pizza na słodko z Nutellą i malinami
Pizza na grillu? Brzmi trochę dziwnie, ale smakuje i wygląda wyśmienicie.
Składniki
połowa gotowego lub samodzielnie zrobionego spodu do pizzy,
1/4 szklanki Nutelli,
3/4 szklanki świeżych malin,
cukier puder do posypania,
odrobinę oleju i pędzelek.
Sposób przygotowania
Ciasto połóż na papierze do pieczenia posypanym uprzednio mąką (z którego łatwiej przeniesiesz ciasto na grill) i lekko rozwałkuj,
Posmaruj kratkę grillową olejem za pomocą pędzelka i rozgrzej grill,
Połóż ciasto na kratce i grilluj przez ok. 5 minut. Po tym czasie obróć placek i podpiekaj jeszcze ok. 3-5 minut,
Zdejmij ciasto z rusztu, jeszcze ciepłe posmaruj kremem orzechowym, posyp malinami i cukrem pudrem. Pokrój i podawaj!
#3 Amerykański przysmak S’more
Najprostszy i najmniej wymagający deser ze wszystkich. Jego nazwa pochodzi z angielskiego określenia "something more", czyli "coś więcej". Do zrobienia tego deseru potrzebujesz jedynie herbatników lub krakersów, pianek i czekoladę.
Tradycyjnie s’mores przypieka się nad ogniskiem, ale bez problemu możemy przyrządzić je na grillu. Sposób przygotowania jest banalny: na herbatniku lub krakersie umieść piankę i kostkę czekolady, całość przykryj drugim ciastkiem, a następnie wszystko zawiń w folię aluminiową i zapiecz przez 2-3 minuty. Pianki powinny nabrać półpłynnej konsystencji, a czekolada się rozpuści.