Grillowanie na słodko. Zaskocz wszystkich przygotuj deser

Grill jest nieodłącznym elementem letnich imprez. Jego sezon zaczyna się już w maju kiedy świętujemy długi weekend. Grillujemy wszędzie, czy to na plaży, na działce, a nawet na tarasie. Najczęściej lądują na nim kiełbaski, karkówka, kaszanka oraz warzywa. Jednak kto powiedział, że nie możemy zrobić na nim deseru?

Deser z grilla nie jest typowym daniem, które na nim robimy. Zazwyczaj przygotowujemy wytrawne potrawy, lecz nie tylko mięso i warzywa dobrze smakują na ruszcie. Owoce, orzechy, herbatniki i wafle. Wszystko to można połączyć i podgrzać, a smak może nas zaskoczyć.

GrillGrill Fot. Shutterstock

#1 Grillowany banan z miodem i orzechami włoskimi

Banan podawany na ciepło nie jest niczym odkrywczym, jednak główną rolę w tym przepisie grają dodatki.

 Składniki

  • 4 średnie, dojrzałe banany,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 4 łyżki miodu,
  • jogurt typu grecki.

Sposób przygotowania

  1. Orzechy rozsyp na tacce do grillowania i umieść na rozgrzanym grillu,
  2. Praż do rumianego koloru, co jakiś czas mieszając, a następnie ostudź,
  3. Z folii aluminiowej zrób miseczki, w których umieść pokrojone w plastry banany i polej je miodem,
  4. Zamknij miseczki i umieść na rozgrzanym ruszcie. Grilluj około 10-12 minut.
  5. Zdejmij z grilla, otwórz folię. Tak ugrillowanego banana podawaj z dodatkiem jogurtu i orzechami włoskimi.

Grillowany bananGrillowany banan Shutterstock

#2 Grillowana pizza na słodko z Nutellą i malinami

Pizza na grillu? Brzmi trochę dziwnie, ale smakuje i wygląda wyśmienicie.

Składniki

  • połowa gotowego lub samodzielnie zrobionego spodu do pizzy,
  • 1/4 szklanki Nutelli,
  • 3/4 szklanki świeżych malin,
  • cukier puder do posypania,
  • odrobinę oleju i pędzelek.

Sposób przygotowania

  1. Ciasto połóż na papierze do pieczenia posypanym uprzednio mąką (z którego łatwiej przeniesiesz ciasto na grill) i lekko rozwałkuj,
  2. Posmaruj kratkę grillową olejem za pomocą pędzelka i rozgrzej grill,
  3. Połóż ciasto na kratce i grilluj przez ok. 5 minut. Po tym czasie obróć placek i podpiekaj jeszcze ok. 3-5 minut,
  4. Zdejmij ciasto z rusztu, jeszcze ciepłe posmaruj kremem orzechowym, posyp malinami i cukrem pudrem. Pokrój i podawaj!
 

#3 Amerykański przysmak S’more

Najprostszy i najmniej wymagający deser ze wszystkich. Jego nazwa pochodzi z angielskiego określenia "something more", czyli "coś więcej". Do zrobienia tego deseru potrzebujesz jedynie herbatników lub krakersów, pianek i czekoladę.

Tradycyjnie s’mores przypieka się nad ogniskiem, ale bez problemu możemy przyrządzić je na grillu. Sposób przygotowania jest banalny: na herbatniku lub krakersie umieść piankę i kostkę czekolady, całość przykryj drugim ciastkiem, a następnie wszystko zawiń w folię aluminiową i zapiecz przez 2-3 minuty. Pianki powinny nabrać półpłynnej konsystencji, a czekolada się rozpuści.

S'moreS'more Shutterstock

Więcej o: