Kuchnia antyinflacyjna. Jak jeść, żeby nie zbankrutować

Ceny zaskakują i przerażają wszystkich. Coraz więcej osób sięga po tańsze produkty, zamienniki i po przepisy, które nie są wymagające czasowo, a koszt ich robienia jest niższy. Przychodzimy z propozycjami na tanie, ale sycące dania, które możesz zrobić w domu.

Znana kucharka i propagatorka nurtu zero waste Jagna Niedzielska podzieliła się na swoim Instagramie radami jak oszczędzić na jedzeniu. Pod jej postem znajduje się wiele komentarzy od jej czytelników, którzy także mówią jakie techniki wykorzystują.

Czym jest kuchnia antyinflacyjna?

Ten rodzaj kuchni robi w ostatnim czasie furorę i wcale nas to nie dziwi. Gdy ceny drastycznie idą do góry, a inflacja nie ma zamiaru się zatrzymać, każdy szuka sposobu, żeby ciąć koszta. Kuchnia antyinflacyjna to nic innego jak sposób na przyoszczędzeniu na posiłkach. Aby ułatwić internautom dostęp do tańszych przepisów, Katarzyna Bosacka na swoim kanale w serwisie YouTube "EkoBosacka" opowiada i radzi co jeść, aby nie zapłacić za to miliony. Możemy tam obejrzeć między innymi jak zrobić makaron z pesto za 2,70 zł, albo pierogi lwowskie za 2 zł.

Jak oszczędzać? Radzi Jagna Niedzielska

Kobieta niedawno na swoim instagramowym profilu radziła jak oszczędzić na produktach spożywczych.

Wydatki, wyższe koszty, inflacja, to słowa, które nie czyhają za rogiem…one są wszędzie, a na zakupach spożywczych bolą jak nadepnięcie stopą na klocka lego - napisała.

Kucharka podzieliła się swoim zdaniem na ten temat i zebrała 7 rad, które pomogą nam w oszczędzaniu:

  1. Planuj posiłki i zakupy.
  2. Gotuj na 2-3 dni.
  3. Kupuj mniej przetworzonej żywności.
  4. Staraj się chodzić na zakupy z gotówką, lub zamawiaj je online, abyś widział całkowity koszt zakupów. Dodatkowo wszystko wpisuj do tabelki, aby kontrolować finanse.
  5. Korzystaj z sezonowych produktów.
  6. Postaw na warzywa.
  7. Nie kupuj delikatnych produktów na zapas np. owoców.
 

Czytelnicy również podzielili się swoimi sposobami. Możemy przeczytać:

Dokładnie tak. Kupuję sezonowo np. 2 szt. bakłażana za 2.85 PLN ?? robić swoje zapasy w słoikach, mrozić i też gotuje na dwa dni i modyfikuję jedno danie na kilka sposób by nic nie marnować.
Ja po prostu mam aplikacje dwóch ulubionych marketów. Sprawdzam gazetki i promocje. Np. masło kupuję jak jest promocja i mrożę. [...]
Planowanie posiłków to podstawa. Warto też sprawdzać szafki i lodówkę i monitorować terminy przydatności i stan. Sporą część warzyw można mrozić. Warto mrozić lub przetworzyć warzywa, których nie zdążymy zjeść. Mrożę resztki pieczarek, paprykę, marchewkę. Można z tego przygotować szybki gulasz albo zupę. Mrożę ryż. Zdarzyło mi się też mrozić makaron.

Smaczne i tanie, czyli sprawdzone przepisy na obiad

Makaron z sosem pieczarkowym

Składniki

  • ulubiony makaron,
  • pieczarki,
  • śmietana 30%,
  • cebula,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej gdy jest on al dente, czyli miękki, ale nie rozgotowany.
  2. Cebulę pokrój w piórka i smaż na rozgrzanym oleju. Pieczarki pokrój w plastry i dodaj do cebuli, wszystko razem podsmaż.
  3. Gdy warzywa zmiękną i lekko się zarumienią, dodaj do nich śmietanę. Wszystko ze sobą wymieszaj i dodaj przyprawy. Gotuj przez chwilę, aby sos zgęstniał, a następnie dodaj posiekaną pietruszkę.
  4. Makaron połącz z sosem. Smacznego!

Obiad na szybko, czyli makaron z sosem pieczarkowymObiad na szybko, czyli makaron z sosem pieczarkowym Ravsky /Shutterstock

Risotto z brokułami

Składniki

  • 250 g ryżu,
  • 2 średnie brokuły, lub jeden duży,
  • 1 l bulionu,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ ostrej papryczki,
  • sól i pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania

  1. Brokuły umyj i podziel na różyczki. Cebulę razem z czosnkiem poszatkuj na drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Po 2 minutach dodaj do niego ryż i wszystko razem smaż do momentu gdy ryż stanie się przezroczysty.
  3. Dodaj ? bulionu i gotuj, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Wlej kolejną porcję wywaru i ponownie poczekaj, aż całość zostanie wchłonięta.
  4. Brokuły ugotuj w osolonej wodzie. Papryczkę drobno pokrój.
  5. Do ryżu dodaj brokuły, papryczkę i przyprawy. Całość wymieszaj. Gotowe!
Więcej o:
Copyright © Agora SA