Okres przedświąteczny często oznacza, że w kuchni panuje istny chaos. Brudne naczynia i blachy doprowadzają wiele osób do złości, co nie pomaga w gotowaniu. Długie skrobanie brudnych foremek, których nie umyło się po ostatnim pieczeniu, również nie przyspiesza procesu pieczenia. W tak intensywnym okresie, jakim są święta, każda minuta jest na wagę złota, a patenty, które pomagają nie tylko w gotowaniu, lecz także w sprzątaniu, są często bardzo potrzebne. Aby nie stać przy wybrudzonych blaszkach kilka godzin, można wykorzystać sposób, który nie tylko jest szybki, lecz także skuteczny. Stosuje się go od lat.
Najprostszym sposobem, aby blacha wyglądała świeżo i czysto, jest posypanie jej solą kuchenną. Ten produkt z pewnością znajduje się w każdym domu, a z jego dostępnością nie będzie problemu.
Wystarczy pozostawić ją na około 10 minut, a po tym czasie przetrzeć całość natłuszczoną szmatką. Ostatnim krokiem jest dokładne umycie blachy, osuszenie i delikatne nasmarowanie tłuszczem, by nie zardzewiała. Tym sposobem każda zaschnięta część poprzedniego wypieku zniknie.
Sól kuchenna nie jest jedyną metodą na takie zabrudzenia. Jeśli potrzebujesz innego sposobu, możesz skorzystać z tych, które polecamy. Oto co również będzie przydatne: