Nie każdy wie, że kawa zbożowa jest cennym wsparciem dla organizmu, zwłaszcza w zakresie niwelowania problemów trawiennych. Jest niskokaloryczna, a z uwagi na rosnącą popularność produktu, na rynku znajdziemy wiele jej rodzajów. Kiedyś znana była tylko w wersji klasycznej, dziś na półkach sklepowych możemy znaleźć bardzo zróżnicowane mieszanki smaków.
W dzisiejszych czasach wiele osób ceni sobie możliwość spróbowania różnych smaków i aromatów, i jest to jeden z powodów, dla którego chętnie sięgamy po kawy zbożowe. Ten rodzaj napoju znany jest już od wielu lat, ale obecnie można zaobserwować wzrost zainteresowania konsumentów tym produktem. Kawa zbożowa powstaje najczęściej z ziaren jęczmienia, pszenicy i żyta.
Ziarna są prażone, a następnie mielone i poddawane obróbce umożliwiającej uzyskanie sypkiej formy produktu. Do zmielonych ziaren dodawana jest często cykoria, za sprawą której napój po przygotowaniu ma lekko goryczkowy smak.
Wiele osób z pewnością zastanawia się, czy kawa zbożowa ma kofeinę. Odpowiedź brzmi: nie. Napój jest pozbawiony substancji pobudzających, dlatego jest odpowiedni dla osób, które z różnych względów unikają kofeiny. Mogą po niego sięgać także dzieci i kobiety w ciąży. Kawa zbożowa zawiera cenny dla organizmu błonnik, ale nie jest to jedyna jej zaleta. Napój jest cennym źródłem składników odżywczych, takich jak m.in. witaminy z grupy B, magnez, żelazo i potas.
Smak napoju można wzbogacić dodatkiem mleka krowiego (najlepiej pełnotłustego) lub roślinnego. Świetnie pasuje mleko owsiane, migdałowe, kokosowe i sojowe. Osoby dbające o linię powinny mieć jednak na uwadze, że wszelkie dodatki podnoszą wartość energetyczną napoju, który sam w sobie nie dostarcza zbyt dużej ilości kalorii.
Wyżej odpowiedzieliśmy już nieco na pytanie, czy kawa zbożowa jest zdrowa. Regularne sięganie po napój przynosi wiele dobrego dla organizmu, z wśród głównych zalet należy wymienić:
Czy są jakieś przeciwwskazania do spożywania kawy zbożowej? Uważać na nią powinny osoby z nietolerancjami pokarmowymi, zwłaszcza na gluten, który jest szkodliwy dla osób cierpiących na celiakię. Niektóre kawy zbożowe zawierają cukier, na który powinny uważać osoby z insulinoopornosią i cukrzycą.
Zobacz też: Schab na grilla z młodymi ziemniakami i surówką. Szef kuchni poleca schab z kością
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!