• Link został skopiowany

Ta kawa działa jak balsam na jelita. Dużo osób zapomniało o jej istnieniu

Ta kawa to smaczna alternatywa dla osób, które z różnych względów stronią od małej czarnej, a jednocześnie nie chcą rezygnować z przyjemności spożywania intensywniejszych aromatów. Dowiedz się, jakie ma właściwości i czy warto włączyć ten napój do diety.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Nie każdy wie, że kawa zbożowa jest cennym wsparciem dla organizmu, zwłaszcza w zakresie niwelowania problemów trawiennych. Jest niskokaloryczna, a z uwagi na rosnącą popularność produktu, na rynku znajdziemy wiele jej rodzajów. Kiedyś znana była tylko w wersji klasycznej, dziś na półkach sklepowych możemy znaleźć bardzo zróżnicowane mieszanki smaków.

Zobacz wideo Pijesz ją codziennie rano, a czy wiesz jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy

Kawy zbożowe biją w ostatnim czasie rekordy popularności. Czym są i jak wygląda proces produkcji? 

W dzisiejszych czasach wiele osób ceni sobie możliwość spróbowania różnych smaków i aromatów, i jest to jeden z powodów, dla którego chętnie sięgamy po kawy zbożowe. Ten rodzaj napoju znany jest już od wielu lat, ale obecnie można zaobserwować wzrost zainteresowania konsumentów tym produktem. Kawa zbożowa powstaje najczęściej z ziaren jęczmienia, pszenicy i żyta.

Ziarna są prażone, a następnie mielone i poddawane obróbce umożliwiającej uzyskanie sypkiej formy produktu. Do zmielonych ziaren dodawana jest często cykoria, za sprawą której napój po przygotowaniu ma lekko goryczkowy smak. 

Czy kawa zbożowa ma kofeinę? Wartości odżywcze produktu 

Wiele osób z pewnością zastanawia się, czy kawa zbożowa ma kofeinę. Odpowiedź brzmi: nie. Napój jest pozbawiony substancji pobudzających, dlatego jest odpowiedni dla osób, które z różnych względów unikają kofeiny. Mogą po niego sięgać także dzieci i kobiety w ciąży. Kawa zbożowa zawiera cenny dla organizmu błonnik, ale nie jest to jedyna jej zaleta. Napój jest cennym źródłem składników odżywczych, takich jak m.in. witaminy z grupy B, magnez, żelazo i potas.

Smak napoju można wzbogacić dodatkiem mleka krowiego (najlepiej pełnotłustego) lub roślinnego. Świetnie pasuje mleko owsiane, migdałowe, kokosowe i sojowe. Osoby dbające o linię powinny mieć jednak na uwadze, że wszelkie dodatki podnoszą wartość energetyczną napoju, który sam w sobie nie dostarcza zbyt dużej ilości kalorii.

Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Korzyści dla zdrowia i przeciwwskazania

Wyżej odpowiedzieliśmy już nieco na pytanie, czy kawa zbożowa jest zdrowa. Regularne sięganie po napój przynosi wiele dobrego dla organizmu, z wśród głównych zalet należy wymienić:

  • wsparcie działania układu nerwowego 
  • wspomaganie pracy układu trawiennego, zwłaszcza w zakresie usprawnienia perystaltyki jelit i łagodzenia podrażnień błony śluzowej żołądka
  • pomoc w regulowaniu parametrów ciśnienia tętniczego krwi 
  • wspomaganie organizmu w walce z wolnymi rodnikami 

Czy są jakieś przeciwwskazania do spożywania kawy zbożowej? Uważać na nią powinny osoby z nietolerancjami pokarmowymi, zwłaszcza na gluten, który jest szkodliwy dla osób cierpiących na celiakię. Niektóre kawy zbożowe zawierają cukier, na który powinny uważać osoby z insulinoopornosią i cukrzycą. 

Zobacz też: Schab na grilla z młodymi ziemniakami i surówką. Szef kuchni poleca schab z kością

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: