Pesto - sos nie tylko do makaronu

Kiedy myślimy o włoskiej kuchni pierwsze skojarzenia jakie przychodzą nam do głowy to przede wszystkim pizza i wszelkiego rodzaju pasty. Kuchnia tego słonecznego kraju jest jedną z najbardziej znanych i cenionych kuchni współczesnego świata, a każdy jej region ma swoją słynną potrawę lub produkt. Neapol słynie z pizzy, Bolonia ze spaghetti alla bolognese, Sycylia z pysznej caponaty, Puglia z sera burrata, natomiast królową w kuchni regionu Calabria jest papryczka peperonchino. A skąd pochodzi słynne pesto?

Pesto alla Genovese to sos wywodzący się z Genui w regionie Liguria. Swą piękną zieloną barwę zawdzięcza głównemu składnikowi – bazylii. W oryginalnym składzie znajdziemy dodatkowo garść prostych lecz pysznych składników, bogatych w cenne witaminy i minerały: orzeszki pinii, czosnek, parmezan, oliwę z oliwek i gruboziarnistą sól.

Nazwa „pesto” pochodzi od słowa „pestare”, czyli tłuc, deptać, a sposób jego przygotowania znany jest już od setek lat i nie jest niczym trudnym. Najważniejsze by składniki użyte do jego produkcji były najlepszej jakości. Zgodnie z tradycją, wszystkie te produkty wystarczy ręcznie utrzeć w moździerzu. Na szczęście dla osób zabieganych, które nie mają czasu gotować, Barilla przygotowała w swojej ofercie doskonałą alternatywę, aż 4 rodzaje sosów: Pesto alla Genovese, Pesto Calabrese, Pesto Rosso oraz Pesto Pomodoro Secchi.

A skoro już wiemy, skąd pesto pochodzi i jak dobre jest dla zdrowia, to jak przygotować potrawę z jego użyciem? Pierwsza z pewnością będzie taka, by wykorzystać je w połączeniu z makaronem. Jest to rzeczywiście doskonała opcja na szybkie i smaczne danie. Warto jednak pamiętać, ze pesto można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się na kanapkach, w sałatkach, podawane z różnego rodzaju mięsami, serami, pizzą a nawet rybą. Sprawdźcie sami – poniżej przepis na pieczonego dorsza z Barilla Pesto Rosso i warzywami śródziemnomorskimi.

Pieczony dorsz z Pesto Rosso i warzywami śródziemnomorskimi

Składniki (dla 4 osób)

·        4 filety z dorsza po ok. 180 g każdy

·        1 słoik Barilla Pesto Rosso

·        ½ czerwonej papryki

·        ½ żółtej papryki

·        1 mała cukinia

·        ½ bakłażana

·        16 pomidorków koktajlowych

·        50 g czarnych oliwek

·        4 liście laurowe

·        4 gałązki rozmarynu

·        1 czerwona cebula

·        2 zielone cebulki

·        1 cytryna

·        oliwa z oliwek

·        sól morska, świeży pieprz

Czas na przygotowanie ok. 50 minut

Paprykę, cukinię i bakłażana pokroić w cienkie plastry.  Czerwoną cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w ósemki.  Zielone cebulki pokroić w krążki. 

Z 2 kawałków folii aluminiowej jeden nad drugim uformować małe zamykane miseczki. Do każdej z miseczek nałożyć 1 łyżkę stołową Barilla Pesto Rosso. 1 filet z dorsza włożyć do miseczki i posmarować pesto.  Dodać warzywa, pomidory, oliwki, 1 liść laurowy i kawałki rozmarynu. Cytrynę obrać, pokroić w plastry i położyć na filety dodając nieco otartej skórki.  Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.

Miseczki zamknąć od góry, ułożyć na brzegu rusztu do grillowania i dogotowywać w średniej temperaturze przez 12-15 minut. Serwować według upodobania z ciabattą lub grillowanymi ziemniakami.

Smacznego!

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.