Pesto alla Genovese to sos wywodzący się z Genui w regionie Liguria. Swą piękną zieloną barwę zawdzięcza głównemu składnikowi – bazylii. W oryginalnym składzie znajdziemy dodatkowo garść prostych lecz pysznych składników, bogatych w cenne witaminy i minerały: orzeszki pinii, czosnek, parmezan, oliwę z oliwek i gruboziarnistą sól.
Nazwa „pesto” pochodzi od słowa „pestare”, czyli tłuc, deptać, a sposób jego przygotowania znany jest już od setek lat i nie jest niczym trudnym. Najważniejsze by składniki użyte do jego produkcji były najlepszej jakości. Zgodnie z tradycją, wszystkie te produkty wystarczy ręcznie utrzeć w moździerzu. Na szczęście dla osób zabieganych, które nie mają czasu gotować, Barilla przygotowała w swojej ofercie doskonałą alternatywę, aż 4 rodzaje sosów: Pesto alla Genovese, Pesto Calabrese, Pesto Rosso oraz Pesto Pomodoro Secchi.
A skoro już wiemy, skąd pesto pochodzi i jak dobre jest dla zdrowia, to jak przygotować potrawę z jego użyciem? Pierwsza z pewnością będzie taka, by wykorzystać je w połączeniu z makaronem. Jest to rzeczywiście doskonała opcja na szybkie i smaczne danie. Warto jednak pamiętać, ze pesto można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się na kanapkach, w sałatkach, podawane z różnego rodzaju mięsami, serami, pizzą a nawet rybą. Sprawdźcie sami – poniżej przepis na pieczonego dorsza z Barilla Pesto Rosso i warzywami śródziemnomorskimi.
Pieczony dorsz z Pesto Rosso i warzywami śródziemnomorskimi
Składniki (dla 4 osób)
· 4 filety z dorsza po ok. 180 g każdy
· 1 słoik Barilla Pesto Rosso
· ½ czerwonej papryki
· ½ żółtej papryki
· 1 mała cukinia
· ½ bakłażana
· 16 pomidorków koktajlowych
· 50 g czarnych oliwek
· 4 liście laurowe
· 4 gałązki rozmarynu
· 1 czerwona cebula
· 2 zielone cebulki
· 1 cytryna
· oliwa z oliwek
· sól morska, świeży pieprz
Czas na przygotowanie ok. 50 minut
Paprykę, cukinię i bakłażana pokroić w cienkie plastry. Czerwoną cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w ósemki. Zielone cebulki pokroić w krążki.
Z 2 kawałków folii aluminiowej jeden nad drugim uformować małe zamykane miseczki. Do każdej z miseczek nałożyć 1 łyżkę stołową Barilla Pesto Rosso. 1 filet z dorsza włożyć do miseczki i posmarować pesto. Dodać warzywa, pomidory, oliwki, 1 liść laurowy i kawałki rozmarynu. Cytrynę obrać, pokroić w plastry i położyć na filety dodając nieco otartej skórki. Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.
Miseczki zamknąć od góry, ułożyć na brzegu rusztu do grillowania i dogotowywać w średniej temperaturze przez 12-15 minut. Serwować według upodobania z ciabattą lub grillowanymi ziemniakami.
Smacznego!