Kulinarne inspiracje Pasiek Rodziny Sadowskich. Przepis na wielkanocny mazurek z miodową nutą
Składniki:
ciasto:
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
szczypta soli
nadzienie:
250 g serka mascarpone
kopiasta łyżka miodu z maliną Pasieki Rodziny Sadowskich
dodatkowo:
maliny, porzeczki lub inne owoce wg uznania
świeża mięta
jadalne kwiaty
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z brzegów formujemy falbankę tworząc wyższy rant (jeśli zostanie nam ciasta po wycięciu równego prostokąta, możemy upiec małe ciasteczka do ozdoby).
Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia.
Pieczemy 20-25 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Serek mascarpone miksujemy z miodem i smarujemy nim wystudzony spód.
Wierzch ozdabiamy owocami i kwiatami.
Smacznego :)
Miód z maliną to naturalny miód wielokwiatowy, wzbogacony liofilizowanymi malinami to owocowa słodycz, którą kochają dzieci. Doskonale sprawdza się także jako składnik deserów, polew do lodów oraz wszelkich śniadań - tostów, musli czy owsianek.
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
- Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci