Składniki:
ciasto:
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
szczypta soli
jajko
nadzienie:
250 g serka mascarpone
kopiasta łyżka miodu z maliną Pasieki Rodziny Sadowskich
dodatkowo:
maliny, porzeczki lub inne owoce wg uznania
świeża mięta
jadalne kwiaty
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z brzegów formujemy falbankę tworząc wyższy rant (jeśli zostanie nam ciasta po wycięciu równego prostokąta, możemy upiec małe ciasteczka do ozdoby).
Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia.
Pieczemy 20-25 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Serek mascarpone miksujemy z miodem i smarujemy nim wystudzony spód.
Wierzch ozdabiamy owocami i kwiatami.
Smacznego :)
Miód z maliną to naturalny miód wielokwiatowy, wzbogacony liofilizowanymi malinami to owocowa słodycz, którą kochają dzieci. Doskonale sprawdza się także jako składnik deserów, polew do lodów oraz wszelkich śniadań - tostów, musli czy owsianek.