Rodzinne grillowanie - 3 przepisy na dania z rusztu
Nie tylko karkówka…
Zorganizowanie grilla dla całej rodziny wcale nie jest taką prostą sprawą. Musimy wziąć pod uwagę preferencje wszystkich domowników – zarówno dzieci, jak i dorosłych. Oprócz pieczonych skrzydełek, kaszanki czy aromatycznej karkówki, warto urozmaicić potrawy z rusztu, zaskakując domowników nowymi połączeniami. Okazuje się, że istnieje wiele ciekawych i prostych propozycji, którymi możemy urozmaicić grillowe menu. Co powiecie na sałatkę z grillowanym oscypkiem i kiełbasą czy szaszłyki z kiełbasą i boczkiem? Najmłodszym warto zaserwować grillowe hot-dogi - gwarantujemy, że znikną w kilka minut!
Grillowy hot dog
Grillowy hot dog fot. materiały reklamowe
Składniki:
- Bagietka
- Kiełbasa z serem #JBB Bałdyga
- 50 g masła
- Oregano, rozmaryn, pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Bagietkę przekrój na pół, wydrąż środek. Do masła dodaj posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Do środka bagietki wsadź masełko z ziołami i kiełbasę. Zgrilluj.
Sałatka z grillowanym oscypkiem i kiełbasą
Sałatka z grillowanym oscypkiem i kiełbasą fot. materiały reklamowe
Składniki:
- Mieszanka sałat
- Roszponka
- Oscypek
- Kiełbasa grillowa wędzona #JBB
- Uprażony słonecznik
Składniki na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na sos połącz ze sobą. Kiełbasę pokrój w grubsze plastry i ugrilluj razem z oscypkiem. Do miski wrzuć mix sałat, roszponkę, ugrillowaną kiełbasę i pokrojonego zgrillowanego oscypka. Na wierzch polej sosem i posyp uprażonym słonecznikiem.
Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem
Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem fot. materiały reklamowe
Składniki:
- Boczek z beczki JBB
- Kiełbasa śląska spec JBB
- Pieczarki
- Kolorowa papryka
- Czerwona cebula
Składniki na marynatę:
- 7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki przyprawy do grilla
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
Sposób przygotowania:
Składniki na marynatę mieszamy w miseczce. Boczek i kiełbasę kroimy w mniejsze plasterki i zanurzamy na chwilę w marynacie. Cebulę kroimy w plasterki. Kolorowe papryki w mniejsze kawałki. Na patyczki grillowe nabijamy na przemian wszystkie składniki szaszłyków w dowolnej kolejności. Grillujemy do miękkości warzyw.
Smacznego!
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Sałatka z fałszywym boczkiem, która zawładnie podniebieniami. "Tu nie ma mięsa?"
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy