Smaczne sposoby na pieczonego łososia

Łososiowi nie można odmówić - przede wszystkim tego, że jest niezwykle piękną rybą, ale i bardzo smaczną. Dobrze doprawiony i upieczony łosoś jest wygodną bazą do wszelkich szybkich przekąsek i dań. W obliczu nadchodzącego lata, to też okazja, aby po okresie domowej izolacji wrócić do nieco zdrowszych posiłków, które nie będą czasochłonne, a pozostaną pyszne.

Łosoś to jedna z tych ryb, które można przygotować stosunkowo łatwo, zapewniając sobie i rodzinie wartościowy i smaczny posiłek. Szczególnie warty uwagi jest pieczony łosoś, który po odpowiednim marynowaniu i wolnemu pieczeniu zyskuje niezwykle delikatną strukturę mięsa i zachowuje swoją charakterystyczną soczystość. Właściwy proces obróbki cieplnej ułatwia także wydobycie i podkreślenie aromatu ryby. Taka upieczona ryba jest fenomenalna na ciepło, zaraz po upieczeniu, ale również na zimno, jako przystawka, przekąska czy cześć większego posiłku. Pieczony łosoś zachowuje też swój różowy kolor, co sprawia, że niezwykle smakowicie komponuje się z kolorowymi warzywami.

Warto pamiętać, że rekomendowanie spożycie ryb to dwie porcje w tygodniu, przy czym porcja powinna wynosić około 150 g surowej ryby. Jedną z dwóch porcji jak najbardziej może być łosoś. Spożycie łososia w tak niewielkich ilościach niesie ze sobą wiele profitów zdrowotnych. Dodatkowo mówiąc o ogólnym spożyciu ryb, warto postawić na ich różnorodność. Obecnie, w sklepach najczęściej można spotkać przeróżne formy wędzonego łososia – plastry, kawałki, porcje sałatkowe. Jednak na rynku niedawno pojawił się nowy produkt od polskiej marki Fjord Fiskursson. To gotowy pieczony łosoś, którego można kupić w sklepie. Jest delikatny w smaku, dosłownie rozpływa się w ustach. To zasługa tego, jak z rybą się obchodzono, zanim trafiła do sklepu. Ryby są solone ręcznie, a następnie poddawane działaniu autorskich i całkowicie naturalnych marynat. Produkt także bez konserwantów, bez udziału dymu, poddany procesowi wolnego pieczenia. Dla miłośników tych ryb ciekawy będzie pieczony łosoś z chilli lub z masłem i koperkiem. Najbardziej wybredni ucieszą się z połączenia aromatycznego łososia z czosnkiem niedźwiedzim.

Pieczony łosoś jest bardzo prosty do przyrządzenia, ale nie oszukujmy się, to też dość niewdzięczne zajęcie. Rybę trzeba starannie oczyścić, przyrządzić, później z dużą uwagą umyć deskę po surowym mięsie, które może być początkiem zatrucia. Po pieczeniu też zostaje do wyszorowania blacha lub szklane naczynie żaroodporne. Nie każdy ma na to czas czy chęć. Właśnie dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się gotowe produkty z tzw. czystą etykietą, czyli brakiem konserwantów i sztucznych dodatków. Skład będzie dokładnie taki sam, jak ryby przyrządzonej w domu. Zaoszczędzony czas można przeznaczyć na obmyślanie szybkich przepisów z pieczonym łososiem w roli głównej, np. obłędnej sałatki z łososiem, chilli i ananasem lub ekspresowym makaronem.

Obłędna sałatka z pieczonego łososia z chilli z pomarańczą i pietruszką

Obłędna sałatka z pieczonego łososia z chilli z pomarańczą i pietruszkąObłędna sałatka z pieczonego łososia z chilli z pomarańczą i pietruszką fot. materiały reklamowe

  • opakowanie pieczonego łososia z chilli Fjord Fiskursson (120 g ryby)
  • pomarańcza
  • pół pęczka pietruszki
  • pół główki sałaty rzymskiej
  • sok z cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka oliwy
  • kolorowy pieprz

Pokroić sałatę w kostkę, dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać w misce. Pomarańcz obkroić ze skóry i wykroić z błonek. Całość umieścić w misce, do środka dodać również „pokruszonego” pieczonego łososia. Osobno w filiżance czy miseczce połączyć oliwę, sos sojowy i sok z cytryny. Po połączeniu smaków polać sałatę i wymieszać. Oprószyć kolorowym pieprzem. Idealne jako ekspresowe śniadanie lub lunch!

Makaron pappardelle z pieczonym łososiem z czosnkiem niedźwiedzim

Makaron pappardelle z pieczonym łososiem z czosnkiem niedźwiedzimMakaron pappardelle z pieczonym łososiem z czosnkiem niedźwiedzim fot. materiały reklamowe

  • 150 g makaronu
  • opakowanie 120 g pieczonego łososia z czosnkiem niedźwiedzim od Fjord Fiskursson
  • pół cukinii
  • pół marchewki
  • 6 dużych kawałków suszonych pomidorów
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki masła

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić. W tym czasie podzielić cukinię na plasterki, a następnie na paseczki. Zetrzeć marchewkę na tarce. Rozgrzać patelnię, dodać masło i podsmażyć cukinię, pamiętając o przyprawieniu jej solą i pieprzem. Dodać marchewkę, wcześniej odcedzony makaron oraz śmietankę, wymieszać i zagotować. Podgrzewać jeszcze przez ok. 2 minuty lub do czasu aż sos zgęstnieje. Nałożyć całość na talerze, dodać posiekane suszone pomidory i „porwanego” pieczonego łososia. Genialny obiad w 20 minut!

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.