Jak zrobić domowy syrop z marchewki na kaszel?

Domowy syrop z marchewki to jeden z najsmaczniejszych i najprostszych lekarstw, które możemy przygotować samodzielnie. Pomoże na kaszel i inne dolegliwości górnych dróg oddechowych. Jak zrobić domowy syrop z marchewki na kaszel? Sprawdźcie!

W sezonie jesienno-zimowym trudno uniknąć infekcji górnych dróg oddechowych – zwłaszcza u dzieci. Zanim udamy się do lekarza, zwykle sięgamy po domowe metody leczenia objawów choroby. Dziś mamy dla Was przepis na syrop z marchewki na kaszel. Jest słodki i aromatyczny, co sprawia, że chętnie piją go dzieci. Sprawdźcie, jak zrobić marchewkowy syrop na kaszel!

Domowy syrop z marchewki na kaszel – przepis

Składniki:

  • 500 g marchewki,
  • 4-5 łyżek miodu,
  • dwucentymetrowy kawałek korzenia imbiru

Domowy syrop z marchewki na kaszel – sposób przygotowania

Marchewkę kroimy na niewielkie kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Wodę odlewamy, czekamy, aż trochę ostygnie i rozpuszczamy w niej miód, a następnie wlewamy do ugotowanej marchwi. Dodajemy także imbir starty na tarce o najdrobniejszych oczkach. Wszystko blendujemy na gładką masę. Syrop przechowujemy w lodówce.

Domowy syrop marchewkowy – jak często podawać?

Syrop z gotowanej marchwi można podawać dzieciom już po ukończeniu przez nie pierwszego roku życia. Dziennie należy przyjmować do pięciu łyżek syropu.

Syrop z marchewki na kaszel – działanie

Tak przygotowany syrop z marchewki i imbiru pomoże wyleczyć długotrwały kaszel oraz pozbyć się zalegającej flegmy. Działa wykrztuśnie i odkażająco. Ponadto marchewka jest źródłem cennych witamin i minerałów. Zawiera witaminy B1, B2, B6, C, E, K i PP, magnez, żelazo, mangan, potas, a także wiele przeciwutleniaczy. Dodatek miodu i imbiru wzmacnia za to działanie odkażające. 

Zobacz wideo