Dobra, bo polska - kiełbasa, królowa smacznych i pożywnych dań
Kiełbasa to prosty, a jednocześnie smaczny i pożywny składnik, który warto docenić w naszym menu, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Zaspokoi głód, zapewniając jednocześnie energię na dłużej. Można zwyczajnie pokroić ją na kanapkę, podpiec, usmażyć lub spróbować przygotować pyszne potrawy z kiełbasą w roli głównej. Podpowiadamy, jak z jej najbardziej popularnych rodzajów, stworzyć dania, które zaspokoją gusta każdego smakosza polskiej kuchni.
1. Fajerczak z farszem z kiełbasą i pieczarkami
Fajerczak z farszem z kiełbasą i pieczarkami fot. materiały reklamowe
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 125 ml zsiadłego mleka
Składniki na farsz:
- 300 g kiełbasy śląskiej spec (np. od JBB Bałdyga)
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- łyżka smalcu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, zostawiamy pod przykryciem na jakiś czas. Ciasto przekładamy na stolnicę, kroimy na kawałki i rozwałkowujemy na mniejsze placuszki. Smażymy na suchej patelni na wolnym ogniu z obu stron. Kiełbasę kroimy w plastry, pieczarki na ćwiartki i cebulę w pióra. Podsmażamy wszystko na smalcu, aż do zrumienienia. Gotowe fajerczaki podajemy z przygotowanym farszem.
2. Zalewajka
zalewajka fot. materiały reklamowe
Składniki:
- 1,5 l wody
- 500 ml zakwasu na żurek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 300-350 g kiełbasy swojskiej (np. od JBB Bałdyga)
- 150 g boczku z beczki #JBB
- 5 suszonych podgrzybków
- 1 duża cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek podsmaż w garnku na oleju. Następnie dodaj wodę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz grzyby. Doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu dodaj pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki, marchewki i pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 15 minut. Do wywaru wrzuć pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz drobno pokrojony boczek. Gotuj kolejne 15 minut. Na koniec połącz zupę ze śmietaną i doprowadź całość do wrzenia. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Pajda ze smażoną kiełbasą
Pajda ze smażoną kiełbasą fot. materiały reklamowe
Składniki:
- kiełbasa swojska (np. od JBB Bałdyga)
- 2 cebule
- kilka ogórków konserwowych
- smalec do smażenia
- szczypiorek
- ulubione pieczywo
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrój w talarki. Cebulę pokrój w piórka. Na smalcu podsmaż kiełbasę, po chwili dodaj do tego cebulę. Smaż kilka minut. Na pieczywie ułóż smażoną kiełbasą z cebulą. Na to ułóż plasterki ogórka i szczypiorek.
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na: https://www.facebook.com/JBBBaldyga
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
- Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
- Dlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina znanego reportażysty
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Pesto - smak włoskiej bazylii
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?