3 pomysły na szybki obiad dla całej rodziny

Rodzinny obiad to niewątpliwie jeden z najważniejszych punktów dnia. Wspólny posiłek w wielu przypadkach jest często jedyną okazją do spotkania się wszystkich domowników przy stole. Co zatem podać, żeby było szybko, smacznie i każdemu smakowało? Sprawdź pomysły na oryginalne propozycje obiadowe dla całej rodziny!

Oryginalny obiad dla całej rodziny

Tradycyjny polski obiad, składający się z rosołu, kotleta schabowego i ziemniaków, powoli idzie w odstawkę, a my coraz częściej przekonujemy się do niestandardowych przepisów. Jeśli szukasz dania, którym zaskoczysz domowników, koniecznie sprawdź oryginalne i proste przepisy od czeskich blogerek Markety i Kayi. Przekładane kurczakiem frytki, nadziewane pieczarki zapiekane z serem czy kulki mięsne z pomidorowym dipem z pewnością zachwycą smakiem całą rodzinę!

PRZEKŁADANE FRYTKI

FrytkiFrytki fot. materiały reklamowe

  • 1 paczka frytek Crispers od McCain
  • sól
  • 200g pieczonego kurczaka, poszarpanego na kawałki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 zielona cebulka
  • łyżka fasoli z puszki
  • garść tartego sera cheddar

Frytki Crispers upiec w piekarniku na złoty kolor według przepisu umieszczonego na opakowaniu i posolić. Upieczone frytki przełożyć do naczynia do zapiekania i warstwami układać na nich pieczone mięso z kurczaka, kukurydzę, drobno pokrojoną zieloną cebulkę i fasolę. Górę posypać serem cheddar i zapiekać w temperaturze 200 °C przez około 10 minut, dopóki produkty się nie podgrzeją, a ser nie rozpuści.

NADZIEWANE PIECZARKI ZAPIEKANE Z SEREM

PieczarkiPieczarki fot. materiały reklamowe

  • 1 paczka frytek McCain Crispers
  • 8 szt. większych pieczarek
  • 200 g żółtego sera - gouda albo cheddar
  • 200 g szynki w jednym kawałku
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie pomidorków cherry
  • 1 kubek kwaśnej śmietany
  • 1 czerwona cebula
  • sól i pieprz

Kapelusze pieczarek należy oczyścić i usunąć nóżki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Przygotować farsz: pokroić w kostkę szynkę, ser, czerwoną cebulę i pomidorki, następnie wymieszać z jajkiem. Nadziewać kapelusze pieczarek farszem i piec w piekarniku około 20 minut. Frytki McCain Crispers przygotować według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Serwujemy jako jedno danie z dodatkiem dipu, przyrządzonego z kwaśnej śmietany i reszty drobno pokrojonej czerwonej cebuli, soli i pieprzu.

KULKI MIĘSNE Z POMIDOROWYM DIPEM

Kulki mięsneKulki mięsne fot. materiały reklamowe

  • 1 paczka frytek McCain Crispers
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • posiekane zioła
  • garść bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 4 pomidory (świeże albo z puszki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • garść świeżych ziół
  • sól, pieprz
  • 1 papryczka chili

Mielone mięso wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem, jajkiem i tartą bułką. Formować z masy małe kulki wielkości piłki pingpongowej. Pulpeciki obsmażyć na patelni z każdej strony, następnie dopiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upiec frytki McCain Crispers według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Przygotować dip z pomidorów z puszki albo świeżych, sparzonych pomidorów, obranych ze skórki. Wsypać do miksera pomidory, posiekany czosnek, zioła, łyżeczkę cukru, sól, pieprz, ewentualnie kawałek papryczki chili i zblendować na gładką masę. Kulki mięsne serwujemy z pomidorowym dipem i streetfoodowymi frytkami McCain Crispers.

Więcej informacji o firmie McCain można znaleźć na stronie www.mccain.pl