Składniki:
100 g kaszy jaglanej
40 g wiórków kokosowych
50 g miodu ze spiruliną z Pasiek Rodziny
Sadowskich
Łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 12 minut, aż woda się wchłonie.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy resztę składników, mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miksujemy na gładką masę i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Formujemy niewielkie kuleczki, jajka lub ule ( wykorzystując do tego specjalne foremki w tym kształcie). Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Miód ze spiruliną to 99,6% naturalnego miodu wielokwiatowego i 0.4% niebieskiej spiruliny.
Szczypta niebieskich alg morskich – spiruliny dodana do prawdziwego miodu wielokwiatowego sprawiła, że ten słodki przysmak zyskał bajeczną, niebiańską barwę. Spirulina nie zmienia smaku miodu, za to świetnie zabarwia jedzenie. Miód ze spiruliną wciąż pozostaje pysznie słodki, a jego niezwykły kolor cieszy oko i zachęca do kulinarnych zabaw. Wystarczy dodać go do wody, aby stworzyć niebieską lemoniadę. W owsiankach, jaglankach, na gofrach i tostach sprawdza się jako efektowny dodatek. Oczywiście na zdrowie, bo miód wielokwiatowy, spożywany regularnie, wspomaga odporność i pomaga szczególnie w alergicznych schorzeniach górnych dróg oddechowych.