Wielkanocne inspiracje Pasiek Rodziny Sadowskich Jaglano - kokosowe trufle z miodem

A gdyby tak na wielkanocnym stole zagościły zupełnie nowe przysmaki? Jaglano - kokosowe trufle mają bajeczny błękitny kolor, a do tego pysznie smakują. Wystarczy je uformować w kulki, jajka lub - dzięki foremkom- nadać kształt miniaturowych uli. Skorzystajcie z prostego przepisu, w którym miód ze spiruliną z Pasiek Rodziny Sadowskich czyni prawdziwe świąteczne cuda i sprawia, że te słodkości w mig znikają z talerza.

Składniki:

100 g kaszy jaglanej

40 g wiórków kokosowych

50 g miodu ze spiruliną z Pasiek Rodziny

Sadowskich

Łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 12 minut, aż woda się wchłonie.

Zdejmujemy z ognia, dodajemy resztę składników, mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miksujemy na gładką masę i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Formujemy niewielkie kuleczki, jajka lub ule ( wykorzystując do tego specjalne foremki w tym kształcie). Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)

Miód ze spiruliną to 99,6% naturalnego miodu wielokwiatowego i 0.4% niebieskiej spiruliny.

Szczypta niebieskich alg morskich – spiruliny dodana do prawdziwego miodu wielokwiatowego sprawiła, że ten słodki przysmak zyskał bajeczną, niebiańską barwę. Spirulina nie zmienia smaku miodu, za to świetnie zabarwia jedzenie. Miód ze spiruliną wciąż pozostaje pysznie słodki, a jego niezwykły kolor cieszy oko i zachęca do kulinarnych zabaw. Wystarczy dodać go do wody, aby stworzyć niebieską lemoniadę. W owsiankach, jaglankach, na gofrach i tostach sprawdza się jako efektowny dodatek. Oczywiście na zdrowie, bo miód wielokwiatowy, spożywany regularnie, wspomaga odporność i pomaga szczególnie w alergicznych schorzeniach górnych dróg oddechowych.

Copyright © Agora SA