Mieszkańcom Krakowa polecamy zajrzeć do restauracji Four. Menu przygotowane przez wybitnego Chefa Kuchni zadowoli najbardziej wymagające kubki smakowe. W opcji A Goście będą mogli spróbować m.in. chłodnika ze szczawiu z lodami łososiowymi i okonia morskiego z puree z kalafiora. Zwieńczeniem wege uczty będą domowe lody z czarnego bzu z białą czekoladą. W menu B na Gości czeka tatar wołowy z kalarepą, ogórkiem małosolnym i grzybkami oraz soczysta pierś z kaczki z krokietem ziemniaczano-pietruszkowym, polana sosem wiśniowym. A na deser krem czekoladowy z truskawkami oraz lodami jeżynowymi. Prawdziwa uczta smaków, a to wszystko w przytulnym wnętrzu!
Obiad z widokiem na jezioro? Tylko w Browarze Chmury! Na Gości czeka śledź podany z ogórkiem, creme fraiche oraz pumperniklem. Daniem głównym jest sandacz duszony w winie, podany z frytkami oraz bisque ze skorupiaków. Na deser słodki sernik mascarpone z żelem mango-maracuja. W menu B jako przystawkę zostanie podany tradycyjny tatar wołowy z ogórkiem kiszonym oraz pieczywem. Danie główne to udo z kaczki confit z młodymi ziemniakami, fasolką szparagową oraz musem jabłkowym. Słodkim akcentem będzie orzeżwiająca pana cotta, polana sosem owocowym. Cudowne doznania kulinarne wśród pięknych mazurskich krajobrazów - czego chcieć więcej?
Głodni luksusu? A może pysznej kuchni z polskim akcentem? Jeśli odpowiedź jest twierdząca, to koniecznie odwiedźcie restaurację Bianco w Hotelu Luxor w Lublinie. Goście będą mogli skosztować tam m.in. zupy z grzybów leśnych z oliwą truflową oraz domowymi kluseczkami czy cellentani z łososiem i szparagami. Na mięsożerców czeka m.in. filet z kaczki sous-vide z rozmarynowym sosem. Na deser sorbet z kompresowanego ogórka z owocami lub czekoladowy suflet. Uwierzcie na słowo - smakuje obłędnie!
Taki Pan Pstrąg wprowadzi Was w klimat pysznej, nadmorskiej smażalni oraz wakacji nad polskim morzem. Chef Kuchni oferuje jednak nie tylko świeże ryby, ale również m.in. aromatyczne mięsa. Wegetarianie również znajdą coś dla siebie, w festiwalowym menu czeka na nich m.in. szparagi w maśle z jajkiem w panco, młody seler BBQ z risotto z selerem naciowym oraz frytki z batata z lodami waniliowymi i owocami. Menu B to m.in. marynowana sielawa na puree z pietruszki i smażony rostbef wołowy oraz kartacz nadziany żebrem wołowym. Zrobiliście się głodni?
Kolejną łódzką restauracją wartą odwiedzenia jest The Chef, mieszczący się przy słynnej ul. Piotrkowskiej. Fani azjatyckiej kuchni poczują się tam jak w niebie. W wegańskim menu A Goście będą mogli skosztować np. bao z marynowanym tofu, tajskiego curry oraz Mango Sticky Rice. W menu B uczta zacznie się od satay z kurczaka, następnie zostanie podane tajskie curry z kurczakiem. Aromatyczne potrawy sprawią, że poczujecie się jak na tętniących życiem ulicach Tajlandii.
W restauracji Novobilski Goście będą mogli spróbować kuchni europejskiej z góralskim akcentem. Wegetariańskie menu to m.in. carpaccio z kalarepy z oscypkiem, Tarta-tatin z botwinką oraz beza wegańska. Natomiast w menu B możemy spróbować vitello tonnato, polędwice wieprzową z musem z bryndzy oraz puree z awokado. Zwieńczeniem kolacji będzie sorbet z arbuza. To wszystko w bajecznej lokalizacji, na tle urokliwych Tatr.
Jeśli szukacie miejsca na randkę lub po prostu na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, Patio - Grand Hotel Rzeszów będzie idealnym wyborem! Nastrojowe, klimatyczne wnętrze sprawi, że każde spotkanie będzie udane. W szczególności jeśli jego główną atrakcją będzie festiwalowe menu, przygotowane specjalnie na tę okazję przez znakomitego Chefa Kuchni. Goście będą mogli spróbować m.in. kremu z kalafiora oraz białych szparagów, filetu z sandacza z sosem lemon butter, steku z polędwicy wołowej z puree ziemniaczanym oraz ciasta serowo-limonkowego.
Restauracja U Myśliwych to miejsce, gdzie kuchnia staropolska wychodzi naprzeciw kuchni nowoczesnej, łącząc się w spójną, harmonijną całość. Chefowie Kuchni podczas przygotowywania menu czerpali inspiracje prosto z polskich lasów. Dzięki temu Goście będą mogli spróbować np. barszczu z uszkami nadziewanymi grzybami, pasztetu z bażanta, pikantnego gulaszu z sarny oraz miodownika przełożonego kremem śmietankowym. To miejsce zdecydowanie powinno się znaleźć na mapie kulinarnej każdego smakosza.
Restauracja Ważne Miejsce to jeden z punktów na kulinarnej mapie Katowic, które zdecydowanie trzeba odwiedzić. Goście znajdą w menu dania kuchni fusion. Chef Kuchni przygotował dwa menu. Wariant A to m.in. zupa Pho, Cordon Bleu ze szparagami oraz ziemniakami z ogniska. W opcji mięsnej czeka na nas zupa WONTON, a także baranina po libańsku. Zdecydowaną atrakcją wizyty w restauracji podczas Festiwalu jest możliwość skomponowania własnego deseru w całkowitej ciemności! Więcej nie zdradzamy - rezerwujcie!
Zdecydowanie jednym z niezaprzeczalnych atutów restauracji Villa Eva jest jej położenie, ponieważ mieści się na skraju Parku Krajobrazowego na gdańskim Wrzeszczu. To idealne miejsce, aby odpocząć od codziennego biegu na łonie natury. Ponadto wielbiciele wina będą mogli, przy pomocy wykwalifikowanej obsługi, dobrać idealny rodzaj do zamówionego posiłku. Kolejnym atutem jest oczywiście pyszna, polska kuchnia. Podczas Festiwalu zjemy m.in. krem z młodych buraków oraz botwinki, domowy makaron z pesto z pokrzywy z serem kozim, pierogi z ogórecznikiem, pierś z kurczaka z ekologicznego chowu oraz szarlotkę.
Nie zwlekajcie, najlepsze stoliki znikają w mgnieniu oka! Rezerwacji możecie dokonać na www.RestaurantWeek.pl. Festiwal odbywa się w oparciu o Kartę Higieny, czyli bieżące wytyczne sanitarno-epidemiologiczne. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu wspierasz niemarnowanie jedzenia.
#IDŹ! na bestsellery najlepszych restauracji i pomóż odrodzić się scenie restauracyjnej
Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl.
Festiwalowe miasta i regiony: Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Silesia, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław.
Termin Festiwalu: 9-27 czerwca 2021
Kontakt dla mediów: aleksandra@restaurantclub.pl