Zamek w Tykocinie to XVI-wieczna twierdza, położona w otoczeniu zieleni na Podlasiu. Miejsce jest wyjątkowe z uwagi na to, że jest to jedyny tego typu zachowany obiekt w tej okolicy. Wśród jej murów przechadzali się kiedyś Królowie Polscy. Czy istnieje lepsze miejsca na wyjątkową pierwszą randkę? Restauracja urzeka nie tylko klimatem, ale również polskimi, regionalnymi smakami. Chef Kuchni zaprasza na krem ze szparagów z grzanką, chłodnik litewski, regionalny cebularz z frytkami w wersji wege lub mięsnej oraz babeczkę ponczową.
Goście zdecydowanie będą mogli przenieść się w czasie, wchodząc do przedwojennej kamienicy, w której mieści się restauracja. Kwestia Czasu to miejsce nastrojowe, które zapewni magiczną oprawę każdego spotkania. Najbardziej wymagające podniebienia znajdą tam coś dla siebie. Do wyboru Gości jest w pełni roślinne menu A oraz mięsne B. Na festiwalu można m.in. skosztować ziemniaka faberge, kremu brulee z kalafiora, miętusa z rokitnikiem i sosem szczawiowym oraz jagnięciny z wędzonym ziemniakiem. Wizyta w Kwestii Czasu to wyjście obfitujące w niezapomniane kulinarne doświadczenia.
City Break w Krakowie? Punktem obowiązkowym powinna być wizyta w Zalewajce. Zdecydowaną atrakcją każdej kolacji w restauracji, będzie możliwość podejrzenia Chefa kuchni w trakcie tworzenia dzieła na talerzu. Nazwa tego miejsca pochodzi od zupy, która wywodzi się z polskiej kuchni ludowej. Oczywiście nie mogło jej zabraknąć w jednym z festiwalowych menu. A oprócz tego Goście skosztują grzybowej z grzybów leśnych, pstrąga z masłem czosnkowym, żebra wieprzowego pieczonego w piwie oraz sufletu czekoladowego z lodami waniliowymi.
Po romantycznym spacerze uliczkami poznańskiego Starego Miasta, warto wstąpić do BulwaRu. Jest to jedna z najlepszych restauracji na gastronomicznej liście Poznania. Misją Szafa Kuchni jest przedstawienie innego, ciekawszego oblicza kuchni polskiej. Specjalnie ułożone menu festiwalowe to kombinacja bestsellerowych dań i bomby smaków. Znajdują się w nim m.in. ravioli własnego wyrobu z wegańską mozzarellą, gołąbki z młodej kapusty z soczewicą, wolno wędzone policzki dzika, bazyliowe pierożki z sarniną oraz sorbet z jagód i czarnej porzeczki własnego wyrobu. A to tylko namiastka tego co czeka Gości w restauracji BulwaR.
Oregano and Wine to połączenie wszystkiego co najlepsze w europejskich kuchniach. Restauracja mieści się w nowoczesnym kompleksie GARDENcity w Poznaniu. To miejsce powinni odwiedzić koneserzy dobrej muzyki, ponieważ znajduje się tam niewielka scena, na której odbywają się koncerty jazzowe. Porywające brzmienia w połączeniu z pysznym jedzeniem to przepis na udaną randkę. A w menu festiwalowym znajduje się chłodnik z botwinki, gnocchi ze szparagami i suszonym pomidorem, pâté z kaczych wątróbek z koniakiem, duszona cielęcina w porto, parfait z mirabelki oraz compote jabłkowe.
Restauracja to serce Indii na ulicach Rzeszowa. A to wszystko dzięki pochodzącemu stamtąd Chefowi kuchni. Wszystkie potrawy komponowane są ze składników sprowadzanych z Indii oraz w duchu hinduskiej filozofii, czyli zawsze świeże, na dużym ogniu oraz w odpowiedniej kolejności dodania. To miejsce tworzone z pasją. Wizyta w Hindi to jak orientalna podróż smaków, którą najlepiej odbyć z najbliższą osobą. Do wyboru Gości jest w pełni wegetariańskie menu A oraz mięsne B. W wersji bezmięsnej jest m.in. samosa oraz pakora, Taka Dal (soczewica w przyprawach) oraz indyjskie lody. Wersja mięsna oferuje np. kawałki kurczaka smażone w przyprawach indyjskich, Tikka Masala z kurczakiem oraz lody mango.
Restauracja mieści się na klimatycznym, toruńskim Starym Mieście, nieopodal Wisły. Piękna, ceglana zabudowa zdecydowanie sprzyja romantycznemu nastrojowi. Goście restauracji będą mogli spróbować najlepszych kombinacji w stylu kuchni europejskiej. Coś dla siebie znajdą tam również osoby będące na diecie roślinnej, ponieważ im dedykowane jest menu A. Znajduje się w nim tatar z marynowanego buraka z ogórkiem, skrzydełka z kalafiora oraz mus czekoladowy z tofu. Dla wielbiciele mięsa Chef kuchni przygotuje wątróbkę z gęsi, długo gotowaną wieprzowinę oraz sorbet truskawkowy na deser.
Romantyczny weekend w Sopocie? Zdecydowanie jego urozmaiceniem będzie kolacja we dwoje w restauracji Małe Molo. Znajduje się ona przy samej plaży, dzięki czemu oferuje Gościom piękny widok na morze. Chef kuchni serwuje dania inspirowane nadmorską kuchnią, bogatą w ryby. Menu festiwalowe to zupa rybna z dorsza oraz łososia, Fish&Chips, kurczak sous-vide z purée z batatów i domowy strudel. Ponadto Goście będą mogli skosztować wszystkich dań w niewielkim, biało-niebieskim budynku, idealnie oddającym plażowy klimat.
Kolejnym punktem na trójmiejskiej mapie jest Przystanek Orłowo, mieszczący się niedaleko orłowskiego molo. Po romantycznej wyprawie na klif, zakochani powinni wstąpić tam na ucztę dla duszy i ciała. Przytulne, nastrojowe wnętrza dodadzą kameralności każdemu spotkaniu. Festiwalowi Goście będą mogli skosztować np. orzeźwiającego chłodnika z botwinką, makaronu w kremowym sosie pesto z warzywami sezonowymi, sernika z pieczoną dynią, łososia gravlax z mixem sałat, polędwiczek wieprzowych w sosie grzybowym lub puddingu kokosowego z tapioki. Ta uczta to wspaniałe zwieńczenie idealnego spotkania.
Każdego żeglarza i nie tylko, przyciąga Tawerna DeZeTa, z której rozchodzi się widok na port w Wilkasach oraz jezioro Niegocin. Czy jest coś romantyczniejszego niż zachodzące słońce nad mazurskimi wodami? Idealne warunki na randkę z pysznymi daniami w tle. Gościom zostaniem tam zaserwowany pasztet z maślaków z podpłomykiem, farszynki z duszoną pokrzywą i czosnkiem, sernik z kaszy gryczanej, zupa rybna, babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem oraz mazurskie trufle deserowe z siemienia lnianego. Cudowne smaki w cudownym, żeglarskim klimacie.
Nie zwlekajcie, najlepsze stoliki znikają w mgnieniu oka! Rezerwacji możecie dokonać na www.RestaurantWeek.pl. Festiwal odbywa się w oparciu o Kartę Higieny, czyli bieżące wytyczne sanitarno-epidemiologiczne. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu wspierasz niemarnowanie jedzenia.
#IDŹ! na bestsellery najlepszych restauracji i pomóż odrodzić się scenie restauracyjnej
Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl.
Festiwalowe miasta i regiony: Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Silesia, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław.
Termin Festiwalu: 9-27 czerwca 2021