ROZSMAKUJ SIĘ WE WŁOSKICH SMAKACH WE WŁASNYM DOMU

Chłodniejsze dni sprawiają, że więcej czasu spędzamy w domu. Pod ciepłym kocem wspominamy lato i myślami wracamy do wakacyjnych chwil. Jeszcze bardziej pragniemy poczuć klimat towarzyszący minionym podróżom, a Barilla ma sposób, by choć na chwilę przenieść się w jedną z najbardziej wyjątkowych, wakacyjnych destynacji - do Włoch! Jak? Na to pytanie odpowiada Matteo Brunetti, proponując przepisy na iście włoskie dania z wykorzystaniem sosów pesto od Barilla!

Jesienno-zimowy czas to dla wielu z nas okres, kiedy potrzebujemy dodatkowych „pocieszaczy" czasu. Wygodne dresy, kanapa i ulubiony serial to z pewnością coś, na co stawiamy w tym okresie, jednak są też inne sposoby, dzięki którym umilimy sobie wolne chwile. Jest nim chociażby gotowanie i przygotowywanie potraw z kategorii comfort food. Dla każdego z nas taki posiłek będzie czymś innym, jednak z pewnością dla wielu tego typu jedzeniem są włoskie potrawy, które przywołują podróże do słonecznej Italii.

Marka Barilla ma w swojej ofercie aż 4 różne sosy pesto (Genovese, Rosso, Calabrese i Pomodoro Secchi), które pozwalają nadać daniom aromatyczny charakter kuchni włoskiej. Najpopularniejszy z nich to wariant Genovese, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu świeżej, włoskiej bazylii z serem Parmigiano-Reggiano.

Poniżej przedstawiamy 2 przepisy, które są szybkimi i łatwymi sposobami na przeniesienie się zmysłami do Włoch. Przygotował je znamienity kucharz współpracujący z marką Barilla – Matteo Brunetti.

Pesto Genovese

Składniki:

· 300g spaghetti Barilla

· 1 słoiczek pesto alla Genovese Barilla

· 150g pomidorki

· 100g ricotta

· 20g parmezan

· Sól, pieprz, oliwa

Jak to zrobić:

1. Pokroić pomidorki w ćwiartki i przyprawić je solą oraz pieprzem.

2. Zetrzeć parmezan na tarce o drobnych oczkach.

3. Ugotować makaron w gorącej osolonej wodzie według czasu na opakowaniu i odcedzić.

4. Dodać do makaronu pomidorki, pesto, połowę parmezanu, ricottę i odrobinę oliwy. Całość wymieszać.

5. Podać na talerzu i posypać parmezanem.

Pesto Calabrese

Składniki:

· 300g casarecce Barilla

· 1 słoiczek Pesto alla Calabrese

· 1 mozzarella

· 150g boczek

· Garść liści mięty

· Sól, pieprz, oliwa

Jak to zrobić:

1. Pokroić boczek w plastry a potem w paseczki.

2. Na patelni dodać oliwę i smażyć na niej boczek na małym ogniu aż będzie chrupiący.

3. W międzyczasie rozszarpać mozzarellę rękoma i posiekać miętę.

4. Ugotować makaron w gorącej osolonej wodzie według czasu na opakowaniu.

5. Odcedzić i wymieszać makaron z pesto, boczkiem i miętą.

6. Podać na talerzu i posypać mozzarellą.

Powyższe przepisy nie dają miejsca na wymówki! Czas i wysiłek nie są tutaj problemem, a więc nie pozostaje nic innego, jak ruszyć do kuchni! Barilla gwarantuje, że warto i ostrzega… makaron z pesto uzależnia!

________________________________________________________________________

Więcej o Barilla:

Barilla to międzynarodowa Grupa działająca w ponad 100 krajach. Rodzinna włoska firma, założona w 1877 roku obecnie jest liderem na rynku makaronów i gotowych sosów w Europie kontynentalnej, a także produktów piekarniczych we Włoszech oraz chrupkiego pieczywa w Skandynawii.

Copyright © Agora SA