Grillove szparagi, czyli przepis na najlepsze szparagi w chrupiącym boczku

To nie przypadek, że początek sezonu szparagowego zbiega się z początkiem sezonu grillowego. Te warzywa idealnie nadają się do wrzucenia na ruszt.

Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, więc doskonale sprawdzą się jako szybka przekąska na pierwszy głód. My polecamy owinąć je cienkimi plasterkami boczku, dzięki czemu szparagi zyskają chrupiącą skorupkę, a same pozostaną jędrne i soczyste. Chyba nikogo nie trzeba dłużej przekonywać, że ten przepis to prawdziwy hit. To teraz biegiem do sklepów Netto – tam znajdziecie wszystkie potrzebne produkty.

Zobacz wideo

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 2 opakowania boczku wędzonego w plastrach
  • 2 łyżki Oliwy z oliwek extra virgin Premieur
  • Sól morska w młynku Bolinero
  • Pieprz czarny w młynku Bolinero

Odkrój zdrewniałe końcówki szparagów. Młodych szparagów nie trzeba obierać, ale jeśli są starsze i grubsze, to obierz je obieraczką do warzyw zaczynając 2-3 cm za główką. Natrzyj szparagi oliwą z oliwek i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Każdy szparag owiń pojedynczym plasterkiem boczku. Tak przygotowane szparagi ułóż na rozgrzanym grillu. Grilluj przez kilka minut, w międzyczasie kilka razy obracając, aż boczek mocno się zarumieni.

Materiał promocyjny Netto Sp. z o.o.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.