Fish pies, czyli rybne pierożki. Podpowiadamy, jak zrobić genialną przekąskę

Choć paprykarz szczeciński to jedna z najpopularniejszych rybnych przekąsek, które jada się na wyjazdach, Polacy wciąż jedzą stosunkowo mało ryb. A szkoda, bo są i smaczne, i bardzo zdrowe. Dziś postaramy się was przekonać. A posłuży nam do tego przepis na genialne fish pie, czyli rybne pierożki. Bez zbędnego gadania - po prostu je zróbcie i nie dziękujcie.
Zobacz wideo

Fish pie, czyli rybne pierożki - składniki:

  • 2 puszki Graal filetów z makreli w sosie pomidorowym 170 g
  • 250 g szpinaku
  • cebula
  • 50 g masła
  • 150 g sera cheddar
  • arkusz ciasta francuskiego
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku

Fish pie, czyli rybne pierożki - przygotowanie:

  1. Zacznij od pokrojenia drobno cebuli. Następnie wrzuć ją na patelnię z rozgrzanym masłem i zeszklij. Do zeszklonej cebuli dodaj szpinak i podsmażaj 2-3 minuty, aż straci objętość.
  2. W tym czasie zetrzyj ser. Wymieszaj go w misce z podsmażonym szpinakiem i cebulą, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  3. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego, następnie złóż na pół, rozłóż i przetnij na dwa kawałki dokładnie w miejscu zagięcia. Na jednej połówce porozkładaj wymieszany szpinak z serem, następnie otwórz rybę Graal i poukładaj kawałki ryby na szpinaku. Wszystko przykryj drugą połową ciasta i zagnieć dokładnie boki, by ciasto się nie rozkleiło. Pokrój nożem na małe pierożki, w każdym z nich zagnieć boki tak, aby masa nie uciekła.
  4. Pokrojone i posklejane pierożki posmaruj rozbełtanym jajkiem, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Więcej o:
Copyright © Agora SA