Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem

Co podać na niedzielny obiad? Kurczak pieczony albo duszony w sosie to klasyki, ale warto nieco urozmaicić obiadowe menu. Nasza propozycja? Rolada z udek z nadzieniem pieczarkowym. Prosta, pyszna, klasyczna - ale z twistem. Sprawdź, jak ją zrobić.
Zobacz wideo

Składniki:

  • 6 wytrybowanych udek z kurczaka z wolnego wybiegu Kraina Mięs Nature
  • 50 g masła Mleczna Dolina
  • 2 łyżki oliwy Go Bio
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • szalotka
  • sól i pieprz do smaku

Na puree:

  • 1/3 kg ugotowanych ziemniaków
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka Mleczna Dolina
  • pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania farszu do rolady. Posiekaj drobno obrany czosnek, szalotki i pieczarki. Następnie przesmaż je na odrobinie tłuszczu i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Przygotuj mięso na roladę. Wytrybowane udka lekko rozbij i ułóż na rozłożonych sznurkach do związania rolady, zakładając jeden kawałek mięsa na drugi. Następnie rozłóż farsz pieczarkowy. Zwiń roladę i dokładnie ją zwiąż, by farsz nie uciekł. Przełóż roladę do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.

W tym czasie przygotuj puree. Gorące, ugotowane ziemniaki rozgnieć za pomocą praski. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dopiero gdy wtłoczysz całe masło, dodaj mleko, wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Upieczoną roladę pokrój w plasterki i ułóż na kremowym puree ziemniaczanym. Posyp świeżo siekanym szczypiorkiem i podaj z ulubioną sałatą.