Składniki:
Na puree:
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania farszu do rolady. Posiekaj drobno obrany czosnek, szalotki i pieczarki. Następnie przesmaż je na odrobinie tłuszczu i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Przygotuj mięso na roladę. Wytrybowane udka lekko rozbij i ułóż na rozłożonych sznurkach do związania rolady, zakładając jeden kawałek mięsa na drugi. Następnie rozłóż farsz pieczarkowy. Zwiń roladę i dokładnie ją zwiąż, by farsz nie uciekł. Przełóż roladę do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
W tym czasie przygotuj puree. Gorące, ugotowane ziemniaki rozgnieć za pomocą praski. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dopiero gdy wtłoczysz całe masło, dodaj mleko, wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Upieczoną roladę pokrój w plasterki i ułóż na kremowym puree ziemniaczanym. Posyp świeżo siekanym szczypiorkiem i podaj z ulubioną sałatą.