Owsiana babka wielkanocna

Babka to ciasto obowiązkowe na wielkanocnym stole. Pewnie testowaliście już masę przepisów - na klasyczną drożdżową, piaskową, marmurkową czy jogurtową. A co powiecie na wersję owsianą? Jeśli jeszcze nie próbowaliście, pora to zmienić. Gwarantujemy, że ten przepis będziecie odświeżać co najmniej raz w roku.
Zobacz wideo

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 200 g masła
  • 2 cytryny
  • 180 g cukru
  • laska wanilii
  • 180 g płatków owsianych
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Przygotuj formę na babkę i posmaruj ją łyżką masła. Piekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza (grzanie góra i dół).

Masło rozpuść. Płatki owsiane zmiel na pył, czyli na mąkę owsianą.

Do większej miski wbij jajka, dodaj rozpuszczone masło, sok i skórkę z cytryny, cukier, ziarna z laski wanilii, przesiane i zblendowane płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.  Zmiksuj do połączenia się składników w jednolite ciasto. Będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylej do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjmij i ostudź. Następnie wyjmij babkę na paterę i posyp cukrem pudrem.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.