Atun a la Riojana (tuńczyk w pomidorach)

Atun a la Riojana (tuńczyk w pomidorach)
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Tuńczyk świeży - 75 dagPomidory - 5 sztPapryka czerwona - 1 słoik (obranej papryki)Czosnek - 2 ząbkiCebula biała - 1 sztBulion rybny - 1 filiżankaOliwa - 2 filiżanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotuj wodę, włóż pokrojonego na kawałki tuńczyka. Jeszcze raz doprowadź do wrzenia, podgrzewaj 2-3 minuty. Wyjmij i osącz. Pomidory obierz ze skórki, gotuj przez chwilę w oddzielnym rondelku, następnie przeciśnij przez praskę lub zmiksuj i przetrzyj przez sitko. W rondlu o grubych ściankach (a najlepiej w specjalnym glinianym naczyniu do zapiekania) rozgrzej oliwę. Podsmaż ząbki czosnku i posiekaną cebulę. Dodaj pomidory, posól i podgrzewaj 5 minut. Dodaj tuńczyka i filiżankę bulionu. Paprykę pokrój w paski, dodaj do pozostałych składników i duś 15 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory